Спешна среща при премиера за тол таксите

Спешна среща при премиера за тол таксите

Спешна среща при премиера за тол таксите

Превозвачи и представители на транспортни фирми се събраха на извънредна среща, свикана от премиера Борисов, за да се търси компромис за тол таксите.Основното искане на бранша са за преосмисляне на цените, които са предвидени за заплащане като тол такси. Според тях са твърде високи. По думите им това ще доведе до увеличаване на цените на основни стоки, както и на техните разходи.

Темата за тол системите от близо година предизвиква остри полемики и реакции от страна на превозвачи, бизнес, работодатели, власт, общество. Първи реагираха превозвачите. Автобусните превозвачи очакват разрастване на сивия сектор.

"Разбирайки, че приходите от винетки и тол такси са единствения начин за въздействие на инфраструктурата, отправяме остра забележка относно възможността за реализация на тази идея", коментира Ивайло Константинов, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Причината е, че следва да бъде направено разграничаване между обществен превоз на пътници, предоставящ социална услуга и превоз, предоставящ само услуга. При първия случай превозвачите обслужват транспортно 12 правоимащи групи граждани и не биват подпомагани по никакъв начин от държавата, освен за превозите в общинските транспортни сфери. Това, плюс сивият сектор свиха бранша с 2/3 за последните 10 години, посочи Константинов.

"Ситуацията е такава, че всеки допълнителен разход води до нови фалити. Да напомним, че в последните години се появиха доста подобни разходи: за допълнително оборудване с обезопасителни колани, за видеорегистратори, повишение на застраховките и на минималната работна заплата, съответно осигуровките. Към това като добавим и абсолютната невъзможност да се коригира цената на предлагане заради обстоятелството, че тя е фиксирана за целия период на договора по силата на ЗОП, допълнителният разход за тол таксите със сигурност ще доведе до нови фалити и лишаване от транспортно обслужване на още много общини", смята Ивайло Константинов.

А цифрите показват, че за Е6 една годишна винетка струва 800 лв. При новата ТОЛ система превозвач с малък пробег ще плаща годишно 5 хил. лв. А тези, чиито автобуси минават големи разстояния - много повече. Поскъпването е над 6 пъти. При превози на договорна цена - е поносимо, защото там своето съгласие дават всички страни при самата договорка /тип случаен превоз/.

Очакванията са, че подобно поскъпване ще доведе до разрастване на сивия сектор, е мнението на Конфедерацията на автобусните превозвачи, изразена от Ивайло Константинов.

Тежкотоварните превозвачи прогнозират хаос в тол системата и апелират за отлагането й.

Категорично очакваме хаос с тол системата, заяви Илиян Филипов, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/. Според него по договор трябва да има шестмесечен тестов период, а такъв не е предвиден и ще стане както с електронните винетки. Затова от бранша категорично се обявиха за отлагане на влизането в действие на системата.

Според Миролюб Столарски, системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първото тримесечие на 2020 година. "По тази причина събирането на тол такси в аванс или на "зелено" граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление", посочи той. В интервю за национална телевизия той онагледи ситуацията със следния пример: От 18 филийки в хляба - три ще отиват за тол такса, а четири отиват за ДДС, останалото за разходи и печалба на производителя. Системата трябва да започне да функционира от средата на годината за камиони от над 3,5 тона, смятат от БАСАТ.

Миролюб Столарски обясни, че австрийска фирма изгражда системата и трябва да я предаде на АПИ. От АПИ обаче молели същата фирма да помага за обслужването на тази винетна система. "По договор това е собственост на държавата, тоест на АПИ. Трябваше да бъдат създадени около 100 чисто нови пунктове. Не е направена връзката между митниците и АПИ, не е направена и между НАП и АПИ. Ще стане така, че транзитният трафик ще минава безплатно. На митницата няма как да ги контролират. Системата изобщо не е изградена. В момента с една винетка минават 3 турски камиона", заяви Столарски.

Възможно е още от края на август заради тол таксите цените на горивата да се вдигнат средно с 3 - 4 стотинки на литър увеличение на цените на горивата, предупреди вчера председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Експертът не очаква да има поскъпване на горивата през летния сезон и дори се надява до края на май и през юни да има "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ