Свилена Димитрова: Пандемията открои най-спешните за решаване проблеми в здравеопазването

Свилена Димитрова: Пандемията открои най-спешните за решаване проблеми в здравеопазването

Модернизацията на българското здравеопазване изисква и насочени усилия към повече превенция и повишаване на здравната култура на населението, казва адв. Свилена Димитрова. Тя е втори мандат председател на Българска болнична асоциация с над 22 г. опит в корпоративното право и преговорите, а последните 10 г. специализира и медицинско право. От 2015 г. до 2019 г. адв. Димитрова е заместник-председател на ББА, а през 2018 г. е председател на ЦСМ при Софийски районен съд и Софийски градски съд, член е на европейските правни мрежи ULN и GEMME.

Свилена Димитрова ще бъде един от основните участници в трети панел* на Деветия Фарма форум на сп. „Мениджър“, който ще се проведе на 15 март в София Хотел Балкан

- Промени ли пандемията разбирането за съществуващия модел на предоставяне на здравни услуги? Кои проблеми изостри прекия сблъсък с форсмажорните обстоятелства и кои от тях имат нужда от „спешно лечение“?

- Пандемията е вид криза и като такава тя успя да мобилизира всички в системата на здравеопазването, за да получат пациентите адекватна грижа. И това се случи въпреки недостатъците на модела. Предизвикателствата, с които се сблъскват ежедневно лечебните заведения, изведоха на преден план именно проблемите, нуждаещи се най-спешно от решаване. Това са повишаващите се разходи, недостига на кадри, нуждата от повече превенция и слабото ниво на дигитализация.

Спешни мерки в момента са необходими най-вече за недофинансирания финасов модел в здравеопазването. В началото на февруари болниците отправиха искане за увеличение на единичните цени на клиничните пътеки и процедури с минимум 30% през 2022 г. Но това се случи преди започването на война в Европа и влошаване на перспективата за допълнително ускоряване на инфлацията. В момента текат преговорите на НС на НЗОК с Български лекарски съюз и всички погледи са насочени натам, тъй като медиците са категорични, че няма да отстъпят от исканията си. Спешна стратегия е нужна и за овладяване на проблемите с кадрите в сектора.

- Кои са факторите за ускорено развитие и модернизация на българското здравеопазване, кои са неотложните решения за насърчаването им?

- Трябва да повишим доверието в системата, а това минава през приоритизиране на реформите и тяхното осъществяване. Усилията трябва да се насочат към основните нужди на пациентите, което задължително преминава през осигуряване на достатъчно финансиране, обезпечаване на човешките ресурси и въвеждане на дигитализацията, с което в крайна сметка ще подобрим качеството на здравната грижа за пациентите. Модернизацията на българското здравеопазване изисква и насочени усилия към повече превенция и повишаване на здравната култура на населението. И най-вече, да не забравяме, че всичко което правим, трябва да има една основна цел – здравната система да е достъпна за всички пациенти и на световно ниво.

***

* В трети панел на предстоящия Девети фарма форум на списание „Мениджър“ представители на законодателната власт, на различни институции в сферата на здравеопазването и на браншови и съсловни организации ще дискутират кои са възможните политики за развитие и задържане на кадри, и за подготовка на кадри, които да работят съобразно бурния прогрес на здравните технологии; иновации в болничното лечение; модернизация на базата; какви трябва да бъдат здравните стратегии в условия на застаряващо население.

Бъдете част от събитието. Програма на форума и регистрационна форма търсете тук.

Девети национален фарма форум се осъществява с подкрепата на: AstraZenecaMagnaPharmAstellas; NovartisБългарска болнична асоциацияСЕНТИЛИОНMED-EL

Медийни партньори на събитието са: bTVdir.bgpuls.bg; REDmedia, portalnapacienta.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ