Татяна Дончева се включи в защитата на Евгения Банева

 Татяна Дончева се включи в защитата на Евгения Банева

Татяна Дончева се включи в защитата на Евгения Банева

Юристката и бивша депутатка от четири парламента Татяна Дончева е един от новите адвокати, които поемат защитата на Евгения Банева, стана ясно днес. За днес е насрочено поредно дело на Специализирания наказателен съд по искане на Банева да бъде освободена от следствения арест. Тя и съпругът й, Николай Банев са в ареста  от 6 декември м.г. по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев също задвижи процедури за освобождаване, но получи откази както от първоинстанционният наказателен съд, така и от апелативния спецсъд.

Докато тече сагата с опитите на Банева да излезе от килията, Инициативен комитет се зае да издигне кандидатурата й за евродепутат и участие в евроизборите през май. Може да се окаже интересно да водя предизборна кампания за евроизборите от ареста, тъкмо обществеността ще  види в колко лоши условия живеят арестантите, отбеляза самата Банева пред журналисти преди изслушването й днес в спецсъда. Тя отхвърли разкритията на зам.главния прокурор Иван Гешев отпреди месец, че съпругът й се е снабдил тайно с мобилен телефон в килията си и оттам е търсил помощ „от руски лобисти” за осигуряване на убежище за него и семейството му. „Абсурдно е да се организират хибридни войни между Коледа и Нова година. Съмнявам се тогава да има трезвен руснак на територията на руската федерация.”, гласи аргументът на Банева, с който отрече думите на Гешев. "Никой от килията не може да иска убежище от чужда държава. Аз съм юрист и знам това. Ако съм искала да изпратя децата си да учат в Русия, щях да го направя отдавна.”, заяви тя. Съдът тепърва ще решава дали да уважи молбата й за пускане от следствения арест. Банева отрича категорично и да е имала комуникация със съпруга си, чрез размяна на електронни съобщения, откакто са в арестите, както заяви зам.-главният прокурор Гешев.

Мария Дойчева от спецпрокуратурата обаче обори думите на Банева. Има съдебно-компютърна експертиза, която е безусловен факт,  Нейните съобщения с децата и с мъжа ѝ също са факт, разговорите с представителите на руската страна също, посочи тя. Принципно, според промяна в Изборния кодекс Банева не може да излезе от ареста с аргумент, че иска да води кампания за евровота.

Ако обаче тя започне такава процедура, „прокуратурата няма да пречи тя да провежда активна кампания и да търси подкрепа от евентуални избиратели”, заяви още Дойчева.

Съдът тепърва ще решава дали да уважи молбата й за пускане от следствения арест. Тъй като Банева е с нови адвокати, предстои поне час те да се запознават с материалите по делото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ