Телефонните измамници заработили близо 23 млн. лв. за две години

Телефонните измамници заработили близо 23 млн. лв. за две години

Телефонните измамници заработили близо 23 млн. лв. за две години

Между 22 и 23 милиона лева е имотната вреда, нанесена от телефонните измамници между 2016 и 2018 г. Това заяви в Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БНТ.

По време на днешния парламентарен контрол той отчете, че през последните три години има намаление на телефонните измами.

"Регистрираните телефонни измами през месец март 2019 г. са 56, спрямо 137 през същия месец на 2018 г. Тенденцията се запазва и през месец април, когато регистрираните измами са 48, спрямо за 71 за същия месец на 2018 г.", каза вътрешният министър. 

По данни на МВР през 2016 г. са регистрирани 1399 телефонни измами, през 2017 г. – 1325, а през 2018 г. – 1097.

От началото на тази година пък за регистрирани 343 случая, което с 15% по-малко спрямо същия период на предходната година, при които измамени граждани са предали на престъпниците общо над 2,5 млн. лева.

"Предвид дистанционния характер на тези престъпления, миграцията на контингента предимно към Румъния, използването на SIM карти на чужди мобилни оператори, както и липсата на физически контакт между жертвата, „мулето“ (пренасящият парите – б.р.) и извършителя. МВР активно насочва усилията си към най-ниското звено в престъпната верига – т. нар. „мулета“, а също и към доказване на организирана престъпна дейност", каза още Маринов.

За пример той даде проведената на 18 април 2019 г. специализирана операция по задържането на телефонни измамници, част от организирана група, проведена у нас и в северната ни съседка. Тогава бяха задържани 10 души, а много адреси бяха претърсени, където разследващите откриха телефони, SIM карти, таблети пари в левове и различни други валути.

От края на 2012 г. МВР провежда информационна кампания за повишаване на вниманието към това престъпление и дава съвети на гражданите как да се предпазят. Независимо от това много хора стават жертви на телефонни измами, каза министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ