Тръба от "Турски поток" през България договорили Путин и Борисов

Тръба от Турски поток през България договорили Путин и Борисов

Тръба от "Турски поток" през България договорили Путин и Борисов

Второто разклонение на „Турски поток“ ще стигне до България и по него към страната ще текат 15 млрд. куб м природен газ от Русия. Това бе изненадващата новина от срещата между Бойко Борисов Владимир Путин в Москва, обявена от българския премиер на общата им пресконференция в Кремъл. Турският президент Ердоган също вече е дал принципно съгласие за прекрояването на проекта "Турски поток".

„Основният въпрос в България беше дали ще има втора точка на вход от "Турски поток" за България, Путин и турският президент нямат против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България "Южен поток", но това са минали събития“, заяви Борисов. "Гориво ще бъде ползвано през газовия хъб във Варна.Нашата цел е да транспортираме и да сме на картата на газоразпределителната мрежа. ", посочи още той.

„След това „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ ще намерят схемата за преразпределяне на горивото за други държави от региона. Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб м, които минават през България. Това гориво ще бъде ползвано и през газовия хъб във Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.", допълни той

„Русия и ние заедно с ЕК ще намерим формула за газовия хъб“, подчерта Борисов.

"Вчера, г-н Ердоган, потвърди че е съгласен „Турски поток“ да има разклонение към България, обясни и Владимир Путин. Обемите и цените обаче щели да бъдат определени с по-нататъшни договори.

"Работата по „Турски поток“ приключва, започваме работа на територията на Турция. Втората тръба вече е направена наполовина“, обясни Владимир Путин. Именно тази втора тръба ще завие към България.

„Трябва да уточним, че към момента директна тръба не е възможна. Но, ако България бъде стабилен и прогнозируем разпределителен център за ЕВропа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро. „Газпром“ и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект „Южен поток“, каза Борисов. „Газпром се отказа от неустойките, след като ЕС го включи в споразумението на съюза с руския газов монополист.

„Ние съжаляваме за „Южен поток“, България виждам че съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут“, подчерта още Путин.

Руският президент обяви, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създавал пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб м газ.

„Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а „Южен поток“ не беше? С какво България е по-лоша от други страни“, заяви още президентът на Русия.

България прави връзките си с Румъния, ще строи със Сърбия, готов е с Турция, прави се с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ да продава, обясни Борисов.

„Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци. Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на г-н Путин, че не ми държи гарез. Но по-големият прощава“, коментира Борисов. Путин пък му отговори, че се страхува от определения голям и малък, защото по-големият обикновено плащал.

Русия е готова да се върне към строителството на АЕЦ „Белене“, заяви още Владимир Путин.

„Обсъдихме с премиера съвместни проекти. Особено внимание бе отделено на разширяването на икономическото състурдничество. Общият обем на руските инвестиции в България надвиши 30 млрд. долара. Особено в строителство и имоти. Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси в България. Има възможност този транзит за други страни да бъде развиван. Обсъдихме „Росатом“ да предложи гориво за „Козлодуй“ и да помага за удължаване експлоатацията на шести блок. И Русия е готова да се върне към реализацията на АЕЦ „Белене“, разбира се на пазарна основа“, заяви Путин.

Руският президент отново подчерта, че Русия има голяма роля за освобождението на България. И поиска споразумение за опазване на руските военни гробища в България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ