Тръмп приема Борисов за среща на четири очи в Овалния кабинет

Тръмп приема Борисов за среща на четири очи в Овалния кабинет

Тръмп приема Борисов за среща на четири очи в Овалния кабинет

В 21 часа българско време тази вечер американският президент Доналд Тръмп ще посрещне премиера Бойко Борисов в Белия дом. Двамата първо ще разговарят на 4 очи в Овалния кабинет, според официалната програма за визитата на българския премиер в САЩ. Това е първа визита на Борисов от такъв ранг в качеството му на премиер в САЩ. До момента той е бил три пъти в САЩ, два от които за участие във форуми на ООН и веднъж на работно посещение по покана на президента Барак Обама през 2012 година.

Разговорът ще бъде последван от разширена среща на междуправителствено ниво. От българска страна на масата за преговори ще участват  участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Сътрудничеството в отбраната и сигурността, енергийна диверсификация, чуждо влияние у нас и сигурността на Черно море са темите, които се очаква да доминират разговорите.

Официалната визита на Борисов в САЩ започва днес по-късно с церемония по поднасяне на венец на мемориала на Незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън. След това българският премиер ще се срещне с вицепрезидента на Национални демократически институт Шари Браян и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

На разговорите с Тръмп тази вечер премиерът ще потвърди ангажиментите на страната ни към срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014-та за постигане на бюджет за отбрана от 2% от БВП на страните-членки на Алианса – едно от основните искания на американския президент Доналд Тръмп към съюзниците от Европа. България вече отделя 3% от БВП за отбрана.

От пресслужбата на българското правителство отбелязват, че договорите за американските изтребители Ф-16 ще донесат икономическо развитие на България.

В сферата на енергетиката ще се обсъжда внос на втечнен газ, а премиерът смята да изтъкне ползите от проектите Балкански поток, газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция – България.

Търговията и сътрудничеството в науката и образованието също ще са обект на разговори в Белия дом. От Белия дом обявиха, че на срещата ще се обсъжда и сигурността на Черно море.

В разговор с журналисти в самолета на път за САЩ Бойко Борисов заяви, че остава с непроменена позиция по отношение на милитаризацията на Черно море.

Българската делегация ще има и срещи в Американската търговска камара с представители на 15 компании, които са проявили интерес към страната ни, сред тях са гигантите Гугъл, Ей Ти енд  Ти, Майкрософт, Дженеръл Моторс.

Борисов и Тръмп ще застанат рамо до рамо в емблематичната Розова градина на Белия дом – място, откъдето не един и двама американски президенти са отправяли важни послания към света. Така България ще попадне под прожекторите на световното внимание, точно както се случва и с всеки друг лидер срещнал се с американски президент.

Това не е първата среща на Тръмп с лидер на страна от Централна и Източна Европа. Той прие вече лидерите на Вишеградската четворка, на Балтийските държави и на Румъния.

На този етап изявление на американския президент не е предвидено след разговорите на 4 очи.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ