България

Политика

|

Общество

|

"Украйна: Архивите на едно престъпление" - изложба акция ще гледа в очите 1 месец Паметника на Съветската армия

"Украйна: Архивите на едно престъпление" - изложба акция ще гледа в очите 1 месец Паметника на Съветската армия

30 фотографии с кадри от войната в Украйна, заснети от фоторепортери от една от най-големите международни агенции - Rеuters в периода от 26 февруари и 18 април 2022 г. ще гледат право в очите небезизвестния “Паметник на Съветската армия” един месец. Те бяха подредени от ФотоФабрика на оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг на бул. “Васил Левски ” 81 в откритата вчера, в Деня на победата и Деня на Европа изложба акция, озаглавена "Украйна: Архивите на едно престъпление".

Мястото за изложбеното пространство носи в себе си и исторически послания - делото на Александър I Батенберг у нас се свързва с противопоставяне на Русия по всички възможни начини, припомнят от ФотоФабрика. Той утвърждава Съединението, провъзгласявайки се за “княз на Северна и Южна България”. Русия не е доволна от този факт и отзовава офицерите си от българската армия. Дни по-късно Сърбия напада България, а княз Александър І Батенберг застава начело на младата българска армия. Резултатът от войната е от изключителна важност за международното признаване на Съединението. Батенберг преживява преврат от страна на руски генерали, изпратени от император Цар Александър III, последван от контрапреврат, воден от Стефан Стамболов. Скоро след това абдикира, тъй като управлението му в името на българските интереси става невъзможно. Умира в гр. Грац, Австро-Унгария, през 1893 г.. Предсмъртното му желание е тленните му останки да бъдат погребани в България, а Народното събрание с нарочен указ официално се съгласява това да се случи.

Днес гробницата му гледа Паметника на Съветската армия, издигнат в чест на 10-ата годишнина от Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г. 

От 9 май до 9 юни този паметник ще бъде гледан и от кадрите на REUTERS с войната в Украйна. Още една война, оглеждаща се в Паметника на Съветската армия. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ