В България всяка трета жена е жертва на домашно насилие

В България всяка трета жена е жертва на домашно насилие

Днес светът отбелязва Международния ден за борба с насилието над жени. Само за последните 10 месеца в България бяха убити 28 жени и 3 деца – все невинни и безпомощни жертви на домашното насилие.

Изследване, проведено от фондация „Партньори“ през 2017 г. показва, че всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие. Това са 1 милион българки, заяви в предаването „Тази неделя” по bTV Гергана Куцева от Български фонд за жените, който утре организира протест срещу насилието над жени. За съжаление обаче подобни проучвания се основават на статистическа извадка. „Ние като държава нямаме реална представа за размера на насилието“, допълва Куцева.

Според нея е изключително трудно да обясним профилите на насилниците и жертвите, тъй като (противно на масовите стереотипи), те не са обвързани с образованието или с материалното положение на хората. „Насилието е разпространено на всички нива”, изтъкна тя.

По думите ѝ 50% от момиченцата, които наблюдават насилие в дома си и живеят в ситуация на насилие, са склонни да се превърнат в жертви, както и момченцата да се превърнат в насилници.

Ние настояваме да се работи за превенция на насилието, отбеляза Куцева. Според нея държавата не е поела цялостен ангажимент за справяне с проблема. Няма координационен механизъм, в който полиция, прокуратура, доставчици на социални услуги да се погрижат за жертвата, изброи тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ