България

Политика

|

Общество

|

В изгорелия автобус е имало граждани от други националности

В изгорелия автобус е имало граждани от други националности

Гражданите в изгорелия автобус на магистрала „Струма“ през изминалата нощ не са само от Република Северна Македония, а и от други националности. Това стана ясно от извънредна пресконференция на премиера Стефан Янев и северномакедонския му колега Зоран Заев, който пристигна в България, за да посети оцелелите в жестоката катастрофа, които са настанени в "Пирогов".

„Днес е особен ден. Ден, който за българския народ е белязан с две сериозни трагедии… Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни докосва, което ни прави хора и съпричастни, без значение от каква националност са загиналите хора“, обяви Янев. Той изрази съболезнования към близките на починалите.

Република Северна Македония ще обяви ден на траур, българското правителство също обмисля да отдаде почит по същия начин, след като 46 души загинаха в автобус, който изгоря на магистрала „Струма“, край с. Боснек.

„Българската държава във всичките ѝ органи, имащи отношение по отношение на безопасността, овладяването на действията, така и по отношение разследване на такъв тип инциденти, работи бързо и е на място и в момента“, допълни още служебният премиер.

Янев потвърди, че оцелелите 7 души от автобуса са извозени до болница „Пирогов“ в София и се очаква до дни да бъдат изписани и транспортирани до местата, до които желаят.

Както той, така и Зоран Заев, който извънредно пристигна у нас заради трагедията, са се срещнали с пострадалите. Те дават свидетелски показания пред специализираните органи.

„Всички са в добро състояние, извън опасност за живота са, някои са с по-леки, други с по-тежки травми“, каза премиерът на западната ни съседка.

Координация между българските и северномакедонските власти е създадена на всички нива.

Заев изказа съболезнования на близките на загиналите българи в с. Рояк, както и на близките на загиналите в инцидента на АМ „Струма“.

„Ние сме заедно в добро и лошо… трябва да си помогнем и в добро, и в лошо. Тази трагедия ще има позитивно влияние на нашите отношения, защото си помагаме“, каза Заев.