Заев с новина от София: Имаме вариант за името на Македония

Заев с новина от София: Имаме вариант за името на Македония

Заев с новина от София: Имаме вариант за името на Македония

Македонският премиер Зоран Заев съобщи една от големите новини от високия форум в София -  че с гръцкия му колега Алексис Ципрас са се обединили около един вариант за името на Република Македония, който ще бъде обсъден в двете страни.

Съгласие по варианта, който на този етап Заев отказа да назове конкретно като име е било постигнато по време на двустранна среща между Заев и Ципрас в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.

„На днешната среща с гръцкия премиер, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние заедно отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името“, каза Заев.

Заев заяви, че се надява въпросът за името на Македония да бъде решен до юни месец, когато ще се проведе срещата на върха на НАТО и Европейския съвет.

„Хубаво ще е да сме се договорили до тогава, но ако не, ще продължим преговорите“, добави той.

 Премиерът на Македония поясни, че един от вариантите, които са били обсъждани преди, е отпаднал, но отказа да даде подробности.

„От днес приятелството между Република Македония и Гърция е по-силно. Ще решим спора в интерес на гражданите на нашите две страни“, каза още Заев.

По-късно ще има изявление и от Ципрас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ