Автомобили

BMW търси алтернативни източници, за да намали зависимостта си от природен газ

BMW търси алтернативни източници, за да намали зависимостта си от природен газ

BMW търси алтернативни източници, за да намали зависимостта си от природен газ

Германският автомобилостроител BMW проучва нови инвестиции в слънчева, геотермална и водородна енергия, за да намали зависимостта си от природния газ. Това заяви директорът на производството на автомобилния производител Милан Неделкович, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че ембаргото върху руския газ ще доведе индустрията до застой.

Автомобилостроителят, който през 2021 г. е разчитал на природения газ за 54% от енергийното си потребление, проучва дали може да добави слънчеви панели към заводите си и планира, заедно с властите, пренос на водород към завода си в Лайпциг.

„Водородът е подходящ, за да намали или напълно да премахне нуждата от газ,“ казва Милан Неделкович.

„Индустрията ни отговаря за около 37% от потреблението на природен газ в Германия. Не само BMW, но и целия сектор ще попадне в застой,“ отговори той на въпроса за това какво би се случило ако спрат доставките на газ от Русия.

Плановете на BMW отразяват по-широките приготовления в цялата немска индустрия за освобождаване от руския газ и създаване на система за разпределяне на наличните доставки в случай на внезапно спиране на притока.

Неделкович споделя, че нов завод в Дебрецен, Унгария ще бъде първият автомобилен завод в света, който работи изцяло без изкопаеми горива. Той ще разчита в голяма степен на слънчева енергия. Неделкович добавя, че автомобилният производител също търси използването на геотермална енергия.

Геотермалната енергия е по-стабилна от зависимата от метеорологичните условия възобновяема енергия, но засега не е отбелязала растеж или инвестиции, сравними с вятърната или слънчевата енергия, отчасти поради високите първоначални разходи и сложните процеси на лицензиране за сондиране.

Когато беше попитан за потенциала на ядрената енергия, която представлява около половината от енергийните доставки на Унгария, но постепенно се прекратява в Германия, Неделкович каза: „Ядрената енергия може да бъде стабилизиращ фактор, особено в тези нестабилни времена. За нашето собствено производство ние разчитаме на възобновяеми източници на енергия“. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ