Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100%

Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100%

Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100%

Ефективността на ваксините не може да бъде 100%, но най-важното е, че тези ваксини за коронавирус, първите четири с разрешение, предотвратяват тежките случаи, тежкото протичане на болестта и хоспитализациите. Това обясни в ефира на bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му, това е най-важният и основен акцент в настоящата ваксинационна кампания. 

"Данните за положителни резултати на COVID-19 след ваксина се анализират и от Националния ваксинационен щаб. Това е очаквано, наблюдава се и в клиничните изпитвания", допълни още Кирилов. 

Относно въпросите дали напълно ваксиниран може да пренася заразата, Кирилов коментира, че продължават проучванията в тази посока. "Вече има данни за няколко ваксини, че намаляват в значителна степен пренасянето на заразата, но към момента няма категоричност. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, което да позволи да се ограничи пандемията", поясни той.

По думите на Кирилов, изпълнението на националния ваксинационен план зависи от доставените количества ваксини. "По разчетите на производителите с актуализирани доставки, към края на юни очакваме у нас да са доставени малко над 4,5 млн. дози, което значи, че ще има количества за над 2 млн. население“, каза Богдан Кирилов.

До края на следващата седмица ще имаме доставки и от трите разрешени препарата – днес трябва да пристигнат 16 375 дози AstraZeneca, другата седмица – 31 500 от Pfizer и 51 600 дози от Moderna. Очакват се и още 150 хиляди дози от страна на AstraZeneca в рамките на следващата седмица. Сумирано се очакват около 250 хиляди дози в страната до края на месец март. 

През април се очакват по-големи доставки на иРНК ваксини – Pfizer и Moderna. Страната ни има потвърждение от Pfizer за 250 хил. дози, които да се доставят през април. Очакват се и над 80 хиляди от Moderna и около 300 хил. от AstraZeneca.

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан КириловПо думите му има положителна тенденция сред населението спрямо ваксините. "Към октомври и ноември желанието за ваксиниране беше около 20%, голям беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че тенденцията се обърна и към момента около 40% от хората категорично искат ваксина", уточни Кирилов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ