Борисов: Докторски мозъчен тръст в ЕС ще препоръча единни мерки за всички 27 държави

Борисов: Докторски мозъчен тръст в ЕС ще препоръча единни мерки за всички 27 държави

Борисов: Докторски мозъчен тръст в ЕС ще препоръча единни мерки за всички 27 държави

"Докторски мозъчен тръст" ще препоръча в понеделник единни мерки за прилагане от всички 27 държави в ЕС. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг късно тази вечер след видеосъвещание на лидерите от Европейския съвет. На него са били обсъждани широк спектър от теми, включително и въпроси за финансово подпомагане. Не се коментира на този етап да се отпускат допълнителни средства, всяка държава трябва да се справя според възможностите си. Големият въпрос е как ще се справяме след като епидемията отмине, и то при положение, че дори не е приет бюджетът на ЕС за тази година, посочи Борисов. В момента ЕК дава възможност на всяка държава да пренасочи неусвоени средства от европейските фондове и средства по европейски програми за спешни нужди и неотложни мерки за борба с коронавируса и последствията от него.

Никой не знае колко ще трае ситуацията с коронавируса. Всички сме с нагласата ограниченията да са месец, месец и половина, защото дори не смеем да си помислим за вариант, в който това може да продължи по-дълго, каза Борисов, визирайки европейските лидери. За да добием все пак по-ясна представа кога може да е пикът у нас и кога ще настъпи платото след това, което ще позволи да поразхлабим мерките и хората да започнват да се връщат на работа взехме решение да бъдат направени 1000 бързи теста на контролни групи, които са рискови, защото покрай тях постоянно минава голям поток от хора  - полицаи от граничните пунктове, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки. Това са кръвни тестове и дават резултат в рамките на десет минути. Верни-неверни, на тази база ще се ориентираме има ли заразени, има ли такива, които вече са прекарали заразата, а след 2 седмици до 30 дни ще ги повторим и тогава вече ще се направи математически модел, който да покаже кои групи са рискови, кога ще е пикът, кога -платото и кога хората без риск могат да започват да се връщат на работа, обясни още Борисов. До това решение се е стигнало след негови разговори днес с председателя на новосформирания Медицински съвет у нас Коста Костов, а след това и с началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Тестовете, които ще се ползват са дарени, за да спрат най-после и спекулациите, че някой иска да изкара пари на гърба на нещастието и са възможно най-добрите към момента, каза още премиерът.

Поставихме като тема и нуждата от сертифицирането на медицински облекла, маски и оборудване, добави той. България е поела ангажимент да помогне на Австрия със защитни облекла за многократна употреба, които вече се произвеждат от четири завода у нас и отговарят на най-високите стандарти за качество. А Германия пък е обещала да осигури за България 50-70 респиратора.

За да се задвижи по-бързо схемата за подпомагане 60/40 утре ще заседава видеоконферентно Тристранният съвет. Огромна част от секторите ще бъдат включени в нея, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ