COVID-19

COVID-19 съкратил средната продължителност на живота у нас с 1,5 г.

COVID-19 съкратил средната продължителност на живота у нас с 1,5 г.

Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия, за последните 30 години средната продължителност на живота в България се увеличи с близо пет години, а за миналата година е намаляла с година и половина. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща в Гранитна зала в Министерския съвет с Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините, предаде БТА.
Общественият съвет е надпартийно, национално усилие да излезем от ситуацията, в която се намираме и да се върнем към нормалното общуване, отбеляза той. Кацаров коментира също, че е "измамно спокойствието, на което се наслаждаваме последните месеци, бидейки в зелената зона на ЕС". Само 25 процента от населението у нас е ваксинирано, като това не са хора с пълен ваксинационен цикъл, уточни той и призова за масово ваксиниране през лятото.
"Малкият брой на новозарезените, намаляващият брой хоспитализации, това е измамно спокойствие, ние не сме застраховани от нова вълна, виждаме какво се случва в другите европейски страни, лятното време е най-подходящото време да положим едно такова общо национално усилие да излезем от тази ситуация", заяви Стойчо Кацаров.
Доц. Мира Кожухарова заяви, че Сега е време да вземем решението като общество, всички последни изследвания показват, че хората, получили две дози от ваксината, са предпазени от разпространяващия се нов вариант на вируса, коментира и доц. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на служебния здравен министър. В срещата участват и здравни медиатори, както и представители на религиозната общност.
На последното правителствено заседание служебният кабинет реши да разпусне Националния ваксинационен щаб, който беше създаден през декември. Целта беше щабът да реализира обявения в края на миналата година Национален ваксинационен план.
Към министъра на здравеопазването се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който да подпомага министъра в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.
Към момента статистиката на Единния информационен портал за Ковид показва, че общо поставените дози ваксини са 1 773 581, а хората със завършен ваксинационен цикъл са 812 175.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ