Д-р Чавдар Ботев: Около септември може би ще успеем да контролираме COVID-19 в Европа и САЩ

Д-р Чавдар Ботев: Около септември може би ще успеем да контролираме COVID-19 в Европа и САЩ

Д-р Чавдар Ботев: Около септември може би ще успеем да контролираме COVID-19 в Европа и САЩ

Благодарение на ваксините се очертава възможност около септември месец тази година да успеем да контролираме заболяването от коронавирус специално в Европа и САЩ, защото ще се постигне някакъв групов имунен отговор. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев. Според него, все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, защото са направени за една година, не за десет, но такава е епидемиологичната обстановка.

По думите му, на този етап може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от коронавирус и това е големият резерв.

"Ако живеете с човек и той е заразен, и сте в много близък контакт, този процент е 40. Също лекари, които са на първа линия в различни държави и в големи групи, този процент се запазва. Което говори, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и създаваме някакъв кръстосан имунитет", допълни хематологът.

Голямо количество са преболедувалите. Скритите са тези, които не са се обявили и според д-р Ботев в България над 50% може би бройката е два пъти по-голяма от тези, които са преболедували реално.

Хематологът каза още, че ще се създаде една група, където ситуацията ще бъде по-добре - в страните, които могат да си позволят ваксините, а в другите държави ваксинацията ще приключи или през 2022 или през 2023 г.

"Много от собствениците на фирми и учени твърдят, че има два варианта: единият е да се ваксинираме всяка година, а на "Новавакс" твърдят, че може да се наложи да се ваксинираме и на шест месеца. Моята препоръка е, ако си правим такива ваксини, всяка следваща ваксина трябва да бъде от друг тип, т.е., да не повтаряме един и същи тип", каза още той.

Обяснението: при векторните ваксини се използва аденовирус, в него се слагат гени от коронавирус и при следващата имунизация на практика отговорът се насочва повече към аденовируса. Д-р Ботев уточни, че в тази насока руската ваксина е добра, но при "Астра Зенека" се правят две ваксини, което е добре за еднократно, но е хубаво да я сменим на следващата година. При "Модерна" и "Пфайзер" има етиленгликол в съставките, който води до алергизация и могат да се появят необясними алергии. Просто трябва да изберем по-малкото зло - обобщи д-р Ботев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ