Д-р Маджаров: Явно има голямо търсене на фалшиви сертификати

Д-р Маджаров: Явно има голямо търсене на фалшиви сертификати

Д-р Маджаров: Явно има голямо търсене на фалшиви сертификати

„Не знам къде се намира медицински център „Кристал“. Ако има договор с НЗОК със сигурност сред арестуваните и работещите има наши членове. Ако работи само на частна практика има вероятност да не са членове на Българския лекарски съюз, тъй като има такава лоша практика“. Това заяви пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Припомняме, че вчера се проведе мащабна акция на полицията срещу издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация. Проверки и разпити имаше в 5 области на страната.

Ако има наши членове в схемата за фалшиви сертификати, сме задължени да ги свалим от регистъра на лекарския съюз, обясни д-р Маджаров.

По думите му предизвикателствата пред лекарите и специалистите по здравни грижи са големи, защото явно има голямо търсене в момента на фалшиви сертификати.

„Ако някой представи някъде фалшив документ за самоличност, се знае предварително, че ще бъде наказан. Това не се знае обаче за притежателя на фалшив сертификат. Явно има два вида фалшиви сертификата – някои, които изобщо не са в системата, и такива, които при проверка излизат в системата, но човекът няма антитела и е ясно, че не му е направена ваксина", обясни Маджаров.

По негова информация  качествените фалшиви сертификати, които са много близки до оригинала и са вкарани в системата, са стрували около 500 лв.

Според него високата смъртност от коронавирус у нас е заради ниския процент на ваксинация, за разлика от другите държави.

„В българското здравеопазване работят хора, които са уморени и са възрастни. Нямаме кадрови капацитет, който да полага такива грижи, каквито се полагат в западните болници. 88% от общопрактикуващите лекари в България са над 50 години, 35% от тях са в пенсионна възраст и само 12% са между 25 и 50 години“, уточни д-р Иван Маджаров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ