Изследване от 600 проби ще покаже как се разпространява британския щам у нас

Изследване от 600 проби ще покаже как се разпространява британския щам у нас

Изследване от 600 проби ще покаже как се разпространява британския щам у нас

България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на коронавируса у нас. Това съобщи във Велико Търново здравният министър проф. Константин Ангелов. 

"Нарастването на случаите с COVID-19 два-три дни след разхлабване на мерките се дължи единствено и само на така наречения британски вид на вируса на територията на страната. В областите с най-голям натиск върху лечебните заведения - Кюстендил и Бургас, над 90% от пробите са с този нов подвид на вируса. Това е и причината за спирането на плановите операции, защото този вирус е труден за откриване с антигенните тестове, а лечебните заведения не бива да се превръщат в място за разпространение на вируса", посочи Ангелов.

Той уточни, че засега не се предвижда затягане на мерките в цялата страна, защото няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 хиляди души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300 на 100 000, а в Кюстендил 400 заболели на 100 000 души население. 

"Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили", обясни проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространение на заразата.

В електронната система за записване на желаещите да бъдат ваксинирани до момента са се регистрирали над 30 хиляди души. Министърът подчерта, че недостиг на ваксини няма, държавата е предвидила 305 милиона лева за набавянето им, а до момента е платила 15 милиона лева за доставка, тъй като плащането е разсрочено. 

"Ако всички ваксини бъдат доставени по начина, по който са предвидили фирмите производители България ще има 18 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на девет милиона души", отбеляза той. 

Здравният министър посочи, че се обсъжда въвеждането на зелени ваксинационни паспорти за чуждестранните туристи у нас, за да не бъде провалено началото на летния туристически сезон. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ