COVID-19

Германският здравен министър подчерта нуждата от задължителна ваксинация срещу коронавирус

Германският здравен министър подчерта нуждата от задължителна ваксинация срещу коронавирус

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах подчерта важността от въвеждането на задължителни ваксинации в борбата срещу коронавируса, предаде ДПА.

"Трябва да приемем факта, че дори и задължителната ваксинация никога няма да обхване всички", казва Лаутербах в днешното издание на в. "Велт".

"Но съм убеден, че голям брой неваксинирани ще се ваксинират, ако въведем тази мярка", допълни министърът.

Лаутербах подчерта, че се надява задължителните ваксинации да предпазят населението в достатъчна степен в бъдеще.

Здравният министър акцентира и на необходимостта от въвеждането на задължителни ваксинации срещу коронавирус, въпреки разпространението на варианта Омикрон, който по думите му носи по-малък риск от тежки симптоми, но е по-заразен от други варианти на вируса.

Според Лаутербах заразата с Омикрон не води до това човек да е предпазен в по-голяма степен от следващ вариант на вируса.

"Схващането, че Омикрон вариантът е край на пандемията е наивно", каза още той.

До момента Германия не е направила ваксинациите срещу коронавирус задължителни за нито една група от населението. По програма Бундестагът ще обсъжда въпроса този месец, но в близко бъдеще не се очаква взимането на решение.

Лаутербах е представител на социалдемократите, които ръководят правителствената коалиция. Германската социалдемократическа партия заяви, че има за цел да завърши законодателен процес по въпроса до края на март.

Правителството заложи и по-голяма цел за достигането на т.нар. колективен имунитет срещу вируса.

Парламентарният държавен секретар на здравното министерство Сабине Дитмар заяви в днешния брой на в. "Аугсбургер алгемайне", че целта на правителството трябва да е ваксинацията на 95 процента от хората, особено сред уязвимите групи.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ