Ню Йорк - епицентърът на двойната криза в САЩ

Ню Йорк - епицентърът на двойната криза в САЩ

Ню Йорк - епицентърът на двойната криза в САЩ

Един от всеки петима работещи в Ню Йорк може да изгуби работата си до края на юни, с което данъчните приходи ще паднат с 8,7 млрд. долара поради по-ниската икономическа активност, предупреди одиторът Скот Стрингер от Нюйоркския пенсионен фонд.

Повече от 900 000 биха могли да загубят работата си поради ограничителните мерки, наложени против разпространението на коронавируса, пише Learnbonds. Ресторантите, хотелите и търговията на дребно ще бъдат най-тежко ударените сектори. Така безработицата в града може да достигне до 12%, спрямо сегашните 3,8%.

„Изправени сме пред най-дълбоката рецесия след Голямата депресия, белязана от исторически и бързи загуби на работни места“, каза Стрингер.

[[{"fid":"353554","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":464,"width":1024,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Графика от Learnbonds

Ню Йорк е епицентърът на епидемията от САЩ с над 171 000 случая и е под карантина от 22 март. Повторното му отваряне може да е чак след няколко седмици.

Оценките на Стрингър засенчват нивата на безработица, наблюдавани от града по време на предишни кризи, включително терористичните атаки на 11 септември и Голямата рецесия от 1929 г., където съответно са загубени 217 000 и 133 000 работни места.

Междувременно той прогнозира, че икономиката на града ще преживее възстановяване във V-образна форма, рязко отклонение от самия рязък спад, след като опасността за здравето на хората се овладее, въпреки че може да отнеме повече от две години, за да се върнете към нормалните си нива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ