Учени от Харвард допускат няколко вълни на карантина до 2022 г.

Учени от Харвард допускат няколко вълни на карантина до 2022 г.

Еднократната изолация няма да спре коронавируса и може да се наложи да има няколко периода на социално дистанциране до 2022 година, сочи изследване на учени от Харвард.

Целта ще бъде да се предотврати претоварването на болничните системи, съобщава Sciencealert.

Проучването идва в момент, в който САЩ навлизат в пика на разпространението на заразата от  COVID-19 и в същото време обмислят евентуално облекчаване на строгите мерки за изолация.

Компютърната симулация на екипа от Харвард допуска, че COVID-19 ще стане сезонен, като други коронавируси, които причиняват обикновената настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци.

Но много от фактите и обстоятелствата около вируса остават неизвестни, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция и колко дълго трае.

„Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно ще бъдат недостатъчни за поддържане на защита срещу честотата на SARS-CoV-2“, казва водещият автор Стивън Кислър.

„Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране“, добави той.

Ще бъдат необходими широко разпространени вирусни тестове, за да се определи кога е необходимо повторно задействане на изолацията.

Продължителността и интензивността на дистанцирането може да бъде облекчена, тъй като леченията и ваксините стават все по-достъпни.

Но при тяхно отсъствие, дистанцирането би позволило на болниците да увеличат капацитета за критични грижи и да се грижат за скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.

От друга страна прекаленото социално дистанциране може да влоши ситуацията. Според моделиран наскоро сценарий „при социалното дистанциране практически не се изгражда имунитет на населението“, следователно възниква необходимостта от периодична изолация.

Авторите признаха, че основен недостатък на техния модел е недостатъчната информация в момента доколко е силен естественият имунитет след преболедуване на Covid-19 и колко дълго трае.

Понастоящем най-добрите предположения, основаващи се на други коронавируси, са, че населението ще развие някакъв имунитет за около една година. Може да има и кръстосан защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е заразен от коронавирус, причиняващ простуда.

Според учените е малко вероятно COVID-19 да изчезне след първоначална вълна, както беше в случая с избухването на SARS през 2002-2003 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ