COVID-19

Меркел иска затягане на мерките срещу COVID-19, смята ситуацията за „изключително драматична“

Меркел иска затягане на мерките срещу COVID-19, смята ситуацията за „изключително драматична“

Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел заяви пред лидерите на нейната консервативна партия, че мерките, които се предприемат срещу  разпространението на коронавируса в най-голямата икономика в Европа, са недостатъчни и че трябва да се пристъпи към по-строги действия, предаде Ройтерс.

„Намираме се в изключително драматична ситуация. Това (б.р. мерките), което действа в момента, не е достатъчно", каза тя пред лидерите на Християндемократически съюз (ХДС).

Броят на заразените с коронавирус в страната нарасна значително през последните дни, особено сред по-възрастните граждани, които са се ваксинирали с две дози в началото на годината, и сред децата, които са твърде малки за имунизация.

Около 79% от възрастните германци са получили две дози от ваксина срещу COVID-19. Страната вече ограничи достъпа до много аспекти на публичния живот за неваксинираните.

Според Меркел обаче тези мерки не са достатъчни за прекъсване на бързото разпространение в краткосрочен план. Тя призова 16-те федерални провинции на страната да предприемат по-строги мерки до сряда.

Съседна Австрия въведе национален локдаун в понеделник, като миналата седмица германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че неговата страна може да последва примера на Виена.

Германия отчете 30 643 новозаразени с COVID-19 в понеделник, както и 62 случая, завършили с фатален край.