Няма лечение, няма ваксина! Какво можем да направим?

Няма лечение, няма ваксина! Какво можем да направим?

Много хора ще умрат просто, защото няма достатъчно апарати за подпомагане на дишането. Със социално дистанциране можем да ограничим именно този брой жертви. Вече имаме данни, че карантината и социалното дистанциране са показали резултати в Китай, Южна Корея и Сингапур. Това сподели д-р Рино Раполи, главен учен и директор на External R&D и GSK Vaccines, който е и част от научния екип в Imperial College в Лондон по време на видеоконферения на швейцарската компания за киберзащита "Акронис". Темата на конференцията е "Пандемията Covid-19: Какво да очакваме и как да останем #КиберЗащитени?".

"Има 3 вида коронавируси - Алфа-, Бета- и Гамакоронавируси. Такива, които се срещат при хората, са 2 вида от Алфакоронавирусите и 3 от Бетакоронавирусите. Алфакоронавирусите не са опасни за хората. Бетакоронавирусите са по-опасните за хората - сред тях са и Covid-19 и SARS вирусът. Те се срещат предимно при прилепи и причинават респираторни заболявания", обясни той.

По думите му работата от 2002 година показва, че вирусът SARS има корона, която заобикаля клетката. Covid-19, който е коронавирус е свързан с други коронавируси - 79% със SARS и 50% с MERS. Един разболял се заразява средно между 2.6 и 4 души, допълни лекарят.

Д-р Раполи изнесе и данни за смъртността по възрастови групи:

0-19 години - 0.1%

20-39 години - 0,4%

40-49 години - 0.9%

50-59 години - 2,5%

60-69 години - 9.3%

70-79 години - 23%

80-89 години - 30,5%

90-и по-стари - 25%.

Какво можем да направим днес?

"Нямаме лечение, нямаме ваксина. Можем само да предприемем действия по социално изолиране, карантина и спазване на високо ниво на хигиена", обясни Раполи.

По думите му, според данните пикът в Италия е достигнат на 22 март, но спадовете след това не са такива, каквито се очакваше да бъдат. "Въпреки това се вижда, че мерките на правителството там са дали резултат".

Във връзка с лекарствата, които се тестват за лечение на Covid-19, д-р Раполо каза, че най-потенциални са Favipiramir (Фавипирамир) и Хлорохин, които в момента се тестват експериментално.

Има 3 потенциални ваксини за Covid-19:

1) Синтетични ваксини, които въздействат на РНК-молекулата на вируса. "Те вероятно ще проработят, но все още изследванията са на ранен етап. Въпреки това трябва да изчакаме", поясни Раполи.

2) Използване на вирусни вектори са следващия тип ваксини. "Такава е ваксината против Ебола. Тази технология е по-развита от РНК ваксината, но все още предстои много работа", каза лекарят.

3) "Имаме и традиционни, базирани на протеин ваксини. Почти сме сигурни, че те ще проработят, защото имаме много опит с такъв тип ваксини. Аз вярвам, че те ще бъдат развити и ако се нуждаем от милиони ваксини, за да преборим Covid-19, това е технологията, от която се нуждаем", допълни той.

Има и четвърти вариант, който не е ваксина, а е развиване на антитела при хората, но там също още няма нищо доказано.

"Ако видите, че някоя ваксина е в ранна фаза на тестване, това означава, че е свършена 10% от работата. Най-важното нещо в момента е, че ще се уждаем от големи компании с много пари, за да направим тези ваксини", добави д-р Раполи.

Как той вижда бъдещето?  "Има 3 сценария:

1) Без повече Covid-19 след като се излекува напълно
2) Втора вълна на инфекции (възможно е да вече да има ваксини и лекарства, които да спират болестта)
3) Covid-19 става сезонен грип и се правят ваксини всяка година за него"

Сергей Белоусов, който е създател и главен изпълнителен директор на Акронис обясни, че планът на компанията е тя да се разшири с 50% през тази година и въпреки кризата, все още тези очаквания не са променени.

"Главните ни офиси са в Швейцария и Сингапур, а двете държави са засегнати по различен начин. В Акронис пазим дигиталният свят, който е много уязвим. "В много от случаите домовете на хората не са били в полезрението на компании, предлагащи ИТ защита, но предвид ситуацията, в момента те са много уязвими. И трябва превенция. Подобна е ситуацията с коронавируса - за него нямаше превенция и затова вируса се разрасна. Трябва да правим същото в онлайн пространството - да бъдем готови да реагираме бързо, да спираме "заразата" много бързо", обясни той.

По думите му едно от най-големите предизвикателства в момента е, че системите и локациите се разрастват главоломно - само през 2020 година ще има с 50 милиарда устройства повече отколкото през тази, а през 2030 година те ще са с 500 милиона повече от сега.

В Акронис през последните 5 години предлагаме Acronis Cyber Protection, който предлага защита на цялостната система, осигурявайки сигурност, достъпност, поверителност и автентичност. Ще бъде пусната и услугата Acronis Cyber Cloud, която е облачна услуга и ще предлага предпазване на данните на клиентите, функционалността на бинеса ви. Развиваме и Acronis Cyber Services and Academy, която е активна онлайн в момента и която цели разширяване на обхвата на услугите на Акронис с даване на уроци, свързани с киберсигурността, допълни той.

"Всяко ново начало е нова възможност", каза Белоусов.

Acronis Cyber Protect предлага множество решения за увеличаване на сигурността при работа от вкъщи. Сред тях са VPN на компанията, който увеличава защитата.

От екипът по киберсигурност изнесоха и няколко съвета, които да следваме в момента, предвид нарастващата опасност от кибератаки с милиони хора по света, които работят от вкъщи на не толкова защитени места. Ето какво препоръчват експертите:

  • Проверете надежността на Wi-fi връзката, убедете се, че облачните ви системи са подсигурени
  • Заключвайте компютъра си, когато не сте на него
  • Правете BackUp на данните си често (веднъж на ден)
  • Ползвайте силни и уникални пароли, криптирайте устройствата си
  • Използвайте само одобрени платформи за споделяне на данни
  • Не миксирайте работа и личен живот в един акаунт, не пресподеляйте данни в социалните мрежи.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ