Moderna търси спешно одобрение на ваксината си в САЩ и Европа

Moderna търси спешно одобрение на ваксината си в САЩ и Европа

Moderna търси спешно одобрение на ваксината си в САЩ и Европа

Американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че е подала молба за спешно одобрение на своята ваксина срещу новия коронавирус до американските и европейски регулатори, след като пълните резултати от  клиничните й изпитания потвърдиха, че ваксината има ефективност от 94,1% в предотвратяването на заразяване, предаде Би Би Си.

Moderna е втората компания, която иска спешно одобрение от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) след Pfizer, която подаде молба на 20 ноември. Това означава, че някои американци може да получат първа доза от ваксината на Moderna в рамките на няколко седмици.

Новият анализ на клиничните изпитания от Фаза 3 показва, че сред 30 000 участници са регистрирани само 196 случая на заразяване с COVID-19. При теста участниците са били разделени на две групи от по 15 хил. души, като едните са получили ваксината, а другите плацебо-препарат. В групата на ваксинираните  е имало само 11 заразени, докато останалите 85 случая са били в другата група. Това означава, че ваксината има ефективност от 94%.

Сред участниците в клиничните изпитания не са наблюдавани странични ефекти.

Освен това, изглежда, че ваксината на Moderna предпазва напълно от развиването на тежка форма на COVID-19. От всички 30 тежки случаи, регистрирани по време на теста, нито един не е бил от групата на хората, получили ваксината. В плацебо групата дори е регистриран един смъртен случаи.

На фона на новината акциите на Moderna поскъпнаха с 12% в предборсовата търговия в САЩ.

От компанията поясниха, че ваксината демонстрира еднаква ефективност сред всички групи хора, независимо от възраст, пол или раса.

Макар че компанията има сделки със страни по цял свят, САЩ ще получат първите дози от ваксината, като се очаква до края на годината те да разполагат с 20 млн. дози. През август САЩ закупиха 100 млн. дози с възможността да поръчат още 400 млн., припомня Гардиън. От компанията казват, че са напът да произведат между 500 млн. и 1 млрд. дози през 2021 г.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ