COVID-19

Повторна карантина в няколко европейски страни заради COVID-19

Повторна карантина в няколко европейски страни заради COVID-19

Повторна карантина в няколко европейски страни заради COVID-19

Редица европейски страни въвеждат карантина за втори път в опит да овладеят разпространението на коронавируса. От днес в Германия въвежда карантина, като ограниченията ще важат поне за един месец. Затварят се ресторанти, барове, спортни, културни и развлекателни центрове. Събиранията на открито ще бъдат ограничени до най-много 10 души или с членове на не повече от две домакинства. Мачовете от бундеслигата ще се играят без публика през ноември, а фитнес салоните, басейните, козметичните центрове, салоните за масаж и студията за татуировки също няма да работят. 

Белгия също налага от днес по-строги карантинни мерки. Те ще продължат около месец и половина и включват затваряне на магазините, които не продават стоки от първа необходимост.  Миналата седмицата вече бяха затворени всички барове, кафенета и ресторанти, в сила е и нощен полицейски час. Компаниите са задължени да изпратят служителите си да работят от вкъщи, където това е възможно.

Австрия ще бъде частично затворена от вторник за четири седмици. Новите мерки, обявени от канцлера Себастиан Курц през уикенда и одобрени от основната комисия на парламента, ще останат в сила до 30 ноември. Вечерният час от 20 до 6 ч. ще трябва да получава ново одобрение от парламента на всеки десет дни. Според новите правила културните институции и увеселителните заведения ще трябва да затворят и се забраняват всички прояви със събиране на хора, с изключение на погребенията. Затварят се и хотелите и ресторантите, но ще могат да се изпълняват поръчки за вкъщи.
На спортните събития няма да има публика, а любителски спорт ще може да се практикува само навън. Контактните спортове няма да бъдат позволени.
Магазини за стоки на дребно и доставчици на услуги като фризьорите ще могат да продължат да работят. Повечето училища остават отворени, но по-големите ученици и студентите ще учат у дома, а посещенията в болниците и домовете за възрастни се ограничават. 

Нова вълна от ограничения има и в Гърция. Ограниченията, които трябва да се прилагат за един месец от 6 часа сутринта във вторник, целят да избегнат необходимостта от пълно блокиране в цялата страна. Едномесечният план на правителството ефективно разделя страната на две зони от сегашните четири - поставяйки региони с ниво на риск три и четири в една зона и групирайки нива едно и две, където инфекциите все още са ниски. В зоната с по-висок риск, която включва Атика и Солун, баровете и ресторантите ще бъдат затворени - въпреки че доставките по домовете ще бъдат разрешени - заедно с кината, фитнес залите, театрите и музеите. Училищата, банките и магазините ще останат отворени. Полицейски час, от полунощ до 5 сутринта, ще се прилага в цялата страна, както и задължителното използване на маски за лице във всички обществени зони. Пътуването между регионите ще бъде разрешено, за разлика от първата блокировка през пролетта.

Правителството на Южна Корея гласува решение за промяна на действащата тристепенна схема за социално дистанциране и добави към нея още две нива. Целта е по-ефективна борба с инфекцията от коронавирус. По информация на телевизия KBS, новата схема е представена от премиера Чунг Сю-Кюн и се състои от нива 1; 1,5; 2; 2,5 и 3. Решението да преминаване на по-високо ниво ще се взема при спазването на по-строги критерии, а за всеки регион решенията ще се вземат поотделно. Новата схема влиза в сила от 7 ноември.

За първото ниво социално дистанциране дневният ръст на заболеваемост в столицата в течение на една седмица не трябва да надвишава 100, а в другите региони 30 случая. Ниво 1,5 се въвежда, ако ръстът в Сеул надхвърля 100, но е под 200, а в другите региони е между 10 и 30 случая. Второто ниво се въвежда, ако в столичния регион има от 200 до 400, а в други региони - от 30 до 60 нови случая на ден. Нивото 2,5 започва да действа в случай на ежедневно увеличаване броя на заразените с повече от 400 случая, а третото ниво – при над 800 случая.

Всички обекти от обществено значение са разделени на 9 вида „приоритетни” и 14 „обикновени. Към приоритетните спадат барове, клубове, караоке барове, концертни зали, ресторанти и кафенета. Обикновените обекти включват интернет кафенета, сватбени зали, погребални бюра и кина. Носенето на маски е задължително във всички обществени места при всички нива социално дистанциране.

Действащата в момента система беше критикувана заради липсата на гъвкавост. Когато в средата на август Сеул се сблъска с ръст на коронавирусните инфекции, властите се видяха принудени да въведат липсващото ниво 2,5. В този период всички училища, университети и църкви преминаха на онлайн режим, затвориха увеселителните заведения.

Третото ниво, при което следва пълно затваряне, не беше въведено заради опасения от сериозни последици за икономиката на региона. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст