COVID-19

"ПостКовид" програма ще помага за долекуване на пациенти, преминали през вируса

ПостКовид програма ще помага за долекуване на пациенти, преминали през вируса

"ПостКовид" програма ще помага за долекуване на пациенти, преминали през вируса

Специална ПостКовид програма ще подпомага възстановяването на всички български граждани, преболедували COVID-19, но чувстват дефицит в някаква форма. Програмата ще заработи от 8 февруари. Това обяви директорът на Александровска болница проф. Борис Богов, по чиято инициатива е изработена програмата. 

Предвижда се в рамките на програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследания, както и възможност за престой в санаториум. Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация, но прегледите и консултациите ще се извършват след предварително записване. Желаещите трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница.

"Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата", уточни проф. Богов.

"По тази програма се работи от може би повече от 2 месеца. Днес за коронавируса знаем малко повече, отколкото знаехме в началото, но продължаваме да не знаем още толкова много. Като че ли това става все повече предвид нарастващия брой противоречиви данни в световен мащаб. ПостКовид програмата има за цел да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, най-често физически", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Ще се използват възможностите и на телемедицината, като пациентите в санаториумите да бъдат проследявани от лекарите в Александровска болница, каза още Ангелов. До края на месеца ще се уточни начинът на финансиране на програмата, като е възможно за нея да бъде създадена специална клинична пътека, допълни още здравният министър. По думите му, другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална национална програма. Предстои обсъждане на възможностите за финансиране. Стойността на един леглоден е 85 лв., а курсът на лечение ще бъде 10 дни. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Apple представи първите си очила за смесена реалност
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици