Ще поръчаме и от руската ваксина, ако Европа я разреши, обеща Борисов

Ще поръчаме и от руската ваксина, ако Европа я разреши, обеща Борисов

Ще поръчаме и от руската ваксина, ако Европа я разреши, обеща Борисов

Поръчахме от ваксините на "АстраЗенека", защото първи започнаха изпитания. Това обясни премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където е на посещение заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Там е и председателят на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов.

Той направи коментара по повод вчерашното му разпореждане временно да се прекрати имунизацията с препарата на "АстраЗенека" след смъртен случай у нас, часове след поставяне на доза от него. Ден по-рано 10 европейски държави също преустановиха временно имунизирането с "АстраЗенека" след докладвани отделни случаи на тежки нежелани реакции. Първият бе в Австрия, където също бе регистриран смъртен случай вследствие на белодробна емболия няколко часа след поставяне на ваксина на "АстраЗенека". Има информации и за два смъртни случая в Италия. Европейската агенция по лекарствата започна подробна проверка дали има причинно-следствена връзка между поставянето на ваксината и фаталните реакции. Междувременно австрийският здравен регулатор излезе с официално становище, че не е открита такава, а СЗО също препоръча имунизацията с препарата да продължи.

България е поръчала 4 млн. дози от ваксините на "АстраЗенека", но страната ни плаща само за доставени ваксини. Ваксините не са платени предварително. "Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове.", отбеляза Борисов днес.

Той добави, че след ваксините на "АстраЗенека" страната ни е поръчала 1 млн. дози и от ваксините на "Пфайзер", а след това още 2,9 млн. дози. Поръчани са ваксини и от "Модерна".

"Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 1-15 отгоре. Търговската война между фирмите е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето?", запита Борисов. Не бива да допускаме геополитически интереси и търговски войни да пречат на ваксинационната кампания у нас, обобщи той.

Ако руската ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, България ще купи и от нея, увери премиерът. "Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата", каза Борисов. "България винаги е водила много мирна политика, но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕАЛ. Затова в Чехия парламентът не разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата“, допълни той.

„Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат. Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин?... Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират.“, обеща Борисов.

Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да може да се разреши продължаването на ваксинацията с "АстраЗенека" у нас, потвърди и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Няма притеснения, че може да има някаква връзка между поставената ваксина и смъртта на жената в Пловдив, бе категоричен той.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ