Специалният съветник на СЗО за коронавируса даде за пример шведския подход

Специалният съветник на СЗО за коронавируса даде за пример шведския подход

Специалният съветник на СЗО за коронавируса даде за пример шведския подход

Специалният съветник  на СЗО за коронавируса на Дейвид Набаро посочи похода на Швеция към COVID-19 като модел, който другите страни трябва да следват в дългосрочен план, предаде Блумбърг.

В интервю за новозеландско радио Набаро заяви, че ключът към изграждането на устойчива стратегия в борбата срещу коронавируса е доверието, давайки Швеция като пример за това. Скандинавската страна наложи по-малко ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в сравнение с повечето европейски страни, разчитайки на това, че шведите ще действат отговорно и ще следват указанията на здравните органи.

„В Швеция правителство се довери на обществото, а обществото – на правителството“, коментира Набаро.

Трябва да се отбележи, че смъртността от COVID-19 в Швеция е значително по-висока от тази в много други държави  – 57 души на 100 хил. души население, което поставя страната сред първите десет по смъртност в световен мащаб. Темпото на новите случаи на заразяване в страната обаче намаля значително след края на юни, като същото важи и за броя на смъртните случаи. Това развитие накара Агенцията по обществено здраве на Швеция предложи премахване на забраната за събиране на повече от 50 души на едно място и да я замени с такава за 500 човека. Това се случва в момент, когато редица правителства по цял свят отново въвеждат строги мерки заради нарастване на броя на новозаразените.

Набаро описа мерките за пълно затваряне страните като „тъп инструмент“, който „изяжда поминъка на всички - най-вече на по-бедните и на малкия бизнес“.

Шведският подход към COVID-19 обаче все още има много критици, включително и на територията на страната. Фредрик Елг, професор по вирусология в  университета „Умея“, посочва високият брой на жертвите като доказателство, че стратегията с леките мерки е неуспешех.

„Имаме почти 6000 жертви. Предадохме възрастните хора“, казва той в интервю за местна медия. „Трябва да правим повече тестове и да проследяваме инфекцията по-добре. Агенцията по общественото здраве обаче не иска това“, коментира той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ