СЗО призова богатите страни да не поставят бустерна доза от ваксините поне до септември

СЗО призова богатите страни да не поставят бустерна доза от ваксините поне до септември

СЗО призова богатите страни да не поставят бустерна доза от ваксините поне до септември

Световната здравна организация призова богатите страни да отложат поне до септември поставянето на така наречените бустерните дози на ваксините срещу коронавирус, тъй като това може да засили неравенството в разпространението на ваксини по света, предаде Си Ен Би Си.

Според СЗО поставянето на трета (или втора при еднодозивите) доза от ваксините срещу COVID-19 трябва да бъде отложено с поне два месеца, за да може всяка страната в света да ваксинира поне 10% от населението си до края на септември.

„Имаме нужда от спешно пренасочване на ваксини от страните с високи доходи към тези с ниски“, заяви на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Призивът е част от плана Гебрейесус за ваксинация на поне 40% от световното население до декември.

От СЗО смятат, че не трябва да се върви към бустерни дози, докато в целия свят не се стигне до ниво на ваксинация, при която възрастното население, хората с множество заболявания и работещите на предните линии са защитени с ваксини.

Коментарите от СЗО идват в момент, в който страни като Израел и Унгария вече започнаха да предлагат бустерни дози на рискови групи, а други държави като Германия и Обединеното кралство обмислят да започнат да поставят трета доза от ваксините през септември.

Според експертите ваксинирането на световното население е от ключово значение за елиминирането на пандемията. От СЗО заявиха, че се надяват до средата на 2022 г. да бъде ваксинирано 70% от световното население.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ