След ваксините идват и лекарства против COVID-19

След ваксините идват и лекарства против COVID-19

След ваксините идват и лекарства против COVID-19

От одобрението на първите ваксини срещу COVID-19 за спешна употреба, които да помогнат на света да излезе от масовите локдауни, мина около година.

Днес лидерите при ваксините вече са ясни, но кои са новите играчи на втората фронтова линия - лекарства за масова употреба за лечение на коронавируса?

Фармацевтичната компания Merck & Co подаде в началото на седмицата заявка за разрешение за спешна употреба в САЩ на първото хапче срещу леки до умерени форми на COVID-19 до Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA). С този ход изпревари Pfizer, която преди седмици започна проучванията на свое собствено лекарство, но, фокусирана повече върху ваксината си, която е най-прилаганата в света, изглежда, изостава в една друга надпревара.

Кой друг работи по създаването на медикаменти за лечението на коронавируса и къде изпраща първите дози от препарата си? Разказваме за три терапии с антитела на три различни компании, които през последните месеци търсеха одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и на FDA.

Сотровимаб на GlaxoSmithKline (GSK)

В началото на лятото за спешна употреба от FDA са одобрени две вещества за лечение с антитела. Едно от тях е еднодозовото лекарство сотровимаб на британската компания GlaxoSmithKline, което е приложимо при възрастни и юноши над 12 години с тегло най-малко 40 килограма, но само в случаите, в които са заразени и изложени на риск от прогресиране до тежка форма на COVID-19 и не са подложени на кислородна терапия. През септември прилагането му бе одобрено и в Япония.

Препаратът се поставя венозно и е включен в портфолиото на обещаващи кандидат-терапии на Европейската комисия, като част от стратегията ѝ за лечение на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата също започна разглеждане на медикамента в началото на месец май. Според официалния сайт на ЕМА прегледът продължава, но още през юли ЕК достигна споразумение за ранна доставка на до 220 хил. дози сотровимаб за пациенти, които според изявление на GSK по спешност биха имали полза от него.

В третата фаза на клиничните изпитания на ефикасността и безопасността 291 души са получили лекарството, а други 292-ма – плацебо. На базата на получените резултати е установена 85% ефективност при намаляване на хоспитализациите в рамките на 24 часа, както и на смъртните случаи.

Предклиничните данни показват, че сотровимаб има потенциала да блокира навлизането на вируса в здрави клетки и да изчиства вече заразените. Сред страничните ефекти след прием са гадене, втрисане, главоболие, понижено кръвно налягане, дразнене на гърлото, обрив, сърбеж, замаяност.

Тоцилизумаб на Genentech

Известното и с името actemra лекарство на Genentech, която е част от портфолиото на швейцарския гигант Hoffman-La Roche, също бе одобрено за лечение от FDA. То обаче се прилага по лекарска преценка при специфични ситуации – хоспитализирани лица на 2 и повече години в случаите, в които получават системни кортикостероиди, нуждаят се от допълнителен кислород и вентилация.

Това лекарство обаче не трябва да се прилага при пациенти с COVID-19, които имат и друга активна инфекция.

Сред страничните му ефекти са повишени нива на чернодробни ензими, запек, диария, тревожност, безсъние, гадене.

Бамланивимаб и етесевимаб на Eli Lilly

Терапията с антитела на американската фармацевтична компания е одобрена за спешна употреба от ЕМА и от FDA. Двете вещества могат да се прилагат само като комбинация при лечение на леки до умерени форми на COVID-19 при лица на и над 12 години с тегло от минимум 40 килограма, които имат позитивен резултат за COVID-19 и са изложени на висок риск от прогресия до тежък коронавирус, включващ хоспитализация или смърт.

В документи, публикувани от ЕМА, става ясно, че в третата фаза на клинични тестове са участвали общо малко над хиляда души. 518 от тях са получили комбинация от по 2800 mg бамланивимаб и етесевимаб, а други 517 – плацебо. Всяко от лицата е отговаряло на критерия за висок риск от прогресиране на инфекцията. Впоследствие 10 пациенти от плацебо групата са починали, а от получилите лекарствата – нито един.

Европейската комисия е сключила споразумение и с Eli Lilly за доставката на до 220 хил. дози от двете вещества за лечение на пациенти.

Като нежелани реакции от Eli Lilly посочват гадене, втрисане, замаяност и сърбеж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Осем от ЕС искат отлагане на Евро7, сред тях и България
Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Русия призова България да не предава на Украйна ракети за С-300
CNBC: Украйна се опитва да спре разпространението на умората от войната сред съюзниците
Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев подадоха сигнал до Сарафов за собствеността на руската църква
От ГЕРБ няма да подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
БСП е с номер 1 в бюлетината за местния вот, ГЕРБ - №7, ПП-ДБ ще е с 66
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета