Екология

Бил Гейтс и Джон Кери пред Давос: Частният сектор може да ни изведе от климатичната криза!

Бил Гейтс и Джон Кери пред Давос: Частният сектор може да ни изведе от климатичната криза!

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс призова бизнеса да инвестира повече в нововъзникващи зелени технологии, защото борбата срещу климатичните промени трябва да бъде ускорена, предаде Си Ен Би Си.

Във видеоконферентна връзка, част от тазгодишното онлайн издание на Световен икономически форум в Давос, Гейтс каза, че подкрепата и инвестициите на частния сектор са от ключово значение, за да станат новите технологии по-широко достъпни.

Екологични разработки в сферите на зелен водород, директно улавяне на въздух и чисто авиационно гориво вече съществуват, но големите предприятия трябва да помогнат както за реализирането на проектите, така и да станат клиенти, използващи активно тези продукти, за да могат цените им да паднат и те да станат по-достъпни.

„В края на краищата всичко опира до икономиката. Свързването на тези нови технологии с големи компании, които имат възможността да ги произвеждат в мащаб, е нещо, на което трябва да се отдели спешно внимание“, каза Гейтс.

Неговите коментари идват няколко месеца след Конференцията на ООН за климата в Глазгоу COP26, по време на която рекорден брой представители на частния сектор поеха ангажименти за борба с климатичните изменения.  

В това число влиза и First Movers Coalition – инициатива за инвестиции в устойчиви технологии, инициирана от Световния икономически форум и офиса на специалния пратеник на президента за климата Джон Кери на САЩ.

Кери също взе участие в „дигиталния Давос“, като заяви, че „безпрецедентната ангажираност на частния сектор“ по време на COP26 е жизненоважна част от решението на проблема с климатичните промени.

„Нито едно правителство в света няма парите, от които се нуждаем, за да повлияе на този преход“, каза Кери. „Това ще направят инвестициите от частният сектор. Това е нещото, което ще ни измъкне от тази дупка“, добави той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ