Коралите в Големия бариерен риф загиват

Коралите в Големия бариерен риф загиват

Коралите в Големия бариерен риф загиват

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно, отколкото изглеждаше след два поредни случая на обезцветяване на коралите, предупредиха учени.

Затоплянето на водата през март и април 2016 г. в резултат на климатичните промени предизвика най-тежкия случай на обезцветяване на коралите от 2300-километровия риф. От 1981 г. той е включен в списъка на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, припомня БГНЕС.

Първите оценки от въздуха и подводни наблюдения показваха, че 22% от коралите в повърхностните води са били унищожени през 2016 г. Но тази оценка беше ревизирана до 29%. И ситуацията вероятно ща се влоши с продължаващото обезцветяване.

"Ние сме много загрижени какво означава това за Големия бариерен риф и за хората и икономически сектори, които зависят от него", казва Ръсел Рейчъл, председател на правителствената служба за опазване на рифа. "Количеството на загиналите корали по време на обезцветяването през 2016 се увеличи от първите ни оценки и в момента, въпреки че докладите още не са завършени, очакваме да видим по-нататъшно намаляване на кораловото покритие в края на 2017 г.", посочва той.

Обезцветяването на коралите е причинено от повишаването на температурата на водата и в резултат на това на намаляването на живеещи в симбиоза водорасли, които дават цвят и хранителни вещества на коралите. Те могат да оцелеят ако водата се охлади, но могат и да умрат, ако явлението продължава. Последното обезцветяване е четвърто по ред след тези от 1998 г., 2002 г. и 2016 г.

Засегнати са и корали, които живеят в по-дълбоки зони, на които водолазите още не са направили оценка.

Най-засегнатата област е северно от курорта Порт Дъглас. Там 70% от повърхностните корали са загинали.

Големият бариерен риф е заплашен от селскостопански отпадъци, икономическото развитие и разпространение на вид морска звезда, която унищожава коралите. Той бе засегнат и от мартенския циклон Деби, който вилня в южната част на Големия бариерен риф.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ