Екология

Съд в Нидерландия нареди на Shell да намали въглеродните си емисии по-съществено

Съд в Нидерландия нареди на Shell да намали въглеродните си емисии по-съществено

Нидерландски съд нареди на енергийния гигант  Royal Dutch Shell да предприеме мерки за по-съществено намаление на своите въглеродни емисии, предаде Си Ен Би Си.

Според решението на съда до 2030 г.  Shell трябва да намали емисиите с 45% спрямо нивата от 2019 г. Това е значително по-голямо свиване на емисиите от заложената от компанията цел за спад с 20% до 2030 г.

Постановлението идва в момент, в който най-големите корпоративни замърсители са поставени под огромен натиск да определят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели за емисиите, които да са в съответствие с Парижкото споразумение.

Близо 200 страни ратифицираха Парижкото споразумение за климата през 2015 г., поемайки ангажимента да ограничат въглеродните си емисии, така че повишаването на температурата на планетата да остане „доста под“ 2 градуса по Целзии над прединдустриалните нива и да продължат усилията за ограничаване на повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий.

Настоящата стратегия на Shell предвижда компанията да се превърне в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г. Според него компанията трябва да намали въглеродния си отпечатък спрямо нивото от 2016 г. с 20% до 2030 г. и 45% до 2035 г.

Говорител на Shell заяви, че компанията ще обжалва съдебното решение.

„Инвестираме милиарди долари в нисовъглеродна еенергия, включително във водород, възобновяеми източници, биогорива и решения за зареждане на електрически автомобили. Искаме да увеличим търсенето на тези продукти и да мащабираме новите си енергийни бизнеси още по-бързо“, коментира говорителят в имейл.

Искът срещу Shell е подаден през 2019 г. от седем активистки групи, включително "Гринпийс" и нидерландската организация на "Приятели на Земята". Под иска са се подписали 17 200 граждани на Нидерландия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ