Участвайте в избора на най-впечатляващи дървета в конкурса "Дърво с корен 2018"

Участвайте в избора на най-впечатляващи дървета в конкурса Дърво с корен 2018

Участвайте в избора на най-впечатляващи дървета в конкурса "Дърво с корен 2018"

До 31 октомври 2018 г. продължава гласуването за избор на любими и най-интересни дървета в България в конкурса "Дърво с корен 2018". 

Тази година в конкурса участват 13 предложения от цялата страна, като 9 от тях са за вековни дървета, а дъбовете държат първенството като вид с общо 6 номинации, съобщават организаторите от Фондация "ЕкоОбщност". 

Журито на конкурса определи 5 дървета за участие в гласуването за избор в категория "Дърво с корен" и 3 - в категория "Вековните дървета говорят".

За първи път в конкурса участва Байкушевата мура, смятана за едно от най-старите дървета у нас - 1200 години, кръстена в чест на лесовъда Константин Байкушев, определил възрастта й с Преслеров свредел.

Интересни са и историите на дърветата, състезаващи се в категория "Вековните дървета говорят" - 600-годишният цер между селата Скрино и Пастух, на който легендата разказва, че Свети Йоан Рилски е завързвал теленцето си; 500-годишният източен чинар в центъра на с. Джигурово, оцелял благодарение на активното противопоставяне на местните хора срещу планове за отсичането му и изграждане на асфалтов път; и бялата топола в Университетската ботаническа градина в Балчик, намираща се на място на съществували там воденици.

Гласуването е онлайн и се провежда до 31 октомври включително, на страницата на конкурса.

За всяка категория се гласува поотделно, въпреки, че някои от дърветата участват и в двете.

Всеки, който обича природата, може да се запознае с интересните истории и със самите дървета и да даде своя глас във всяка от двете категории.

Условие за валидност на гласа е потвърждаването му чрез връзка, изпратена до електронната поща, от която е гласувано.

През последната седмица от гласуването резултатите ще бъдат скрити.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ