Великобритания трябва да сведе до нула емисиите на парникови газове през 2050 г.

Великобритания трябва да сведе до нула емисиите на парникови газове през 2050 г.

Великобритания трябва да сведе до нула емисиите на парникови газове през 2050 г.

Великобритания трябва да се ангажира до 2050 г. да сведе до нула емисиите на парникови газове, се казва в доклад на британски климатолози и правителствени експерти, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Докладът е поръчан от правителството миналата година.

Великобритания си бе поставил за цел намаляване с 80 процента на парниковите емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Но според природозащитници тази цел няма да доведе до изпълнение на поетите в Париж през 2015 г. ангажименти за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Обединеното кралство може да преустанови приноса си към глобалното затопляне до 30 години, като си постави амбициозна нова задача за намаляване на емисиите на парникови газове до нула през 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г., казва в доклада си Комисията за климатични промени. Новата цел е постижима при съществуващите технологии, но може да бъде изпълнена, ако правителството засили политиката си за климата, казва комисията.

Според нея настоящата цел за изваждане от употреба на новите бензинови и дизелови коли до 2040 г. може да е прекалено късна мярка и крайният срок трябва да бъде изтеглен поне за 2035 г., а ако е възможно и през 2030 г.

Повече възобновяемо и нисковъглеродно електричество ще бъде нужно, за да се постигне целта, заложена в доклада и трябва да бъде възприета технология за улавяне и за съхранение или използване на емисиите въглероден диоксид от промишлените сектори, се казва в документа.

Домакинствата ще трябва да спрат отоплението с природен газ и да минат на нисковъглеродни алтернативи, като водород или термопомпи, се подчертава в експертния документ.

В него се казва, че британците трябва да бъдат насърчени да консумират с около 20 процента по-малко говеждо и агнешко и млечни продукти. Пътуванията по въздух ще трябва да бъдат намалени, докато авиационният сектор не започне да използва нисковъглеродни горива като биогориво или пък когато пътуването по въздух бъде електрифицирано.

Цената на изпълнението на новите цели ще бъде около 1-2 процента от британския БВП или десетки милиарда паунда на година. Според комисията министерството на финансите трябва да проучи как ще бъде финансиран екологичният преход. Цената на забавянето или на бездействието би била още по-висока, допълва комисията.

Преди новата цел за климата да бъде вписана в закон, трябва да има дебати в парламента и приемане на проектозакон.

Председателят на комисията Крист Старк каза, че ако Великобритания постави нулева цел на парниковите емисии, това ще насърчи други страни да направят същото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ