Екология

Все повече, все по-близо до земята - Монделийз Интернешънъл разширява програмата за устойчив добив на пшеница в Европа

Монделийз Интернешънъл разширява въздействието на програмата за устойчиво отглеждане на пшеница - „Хармони“ (Harmony), обявиха от компанията. Съвсем скоро към нея ще присъединят глобални брандове като BelVita и Barni. Със старта на лятото на европейския пазар част от продуктите на Монделийз ще започнат да носят логото на програмата за първи път. Към момента, в програмата вече участват 1700 фермери, 13 мелници и 21 земеделски кооперации в Белгия, Чехия, Франция, Италия, Полша и Испания. Нов регионален играч е Унгария, където тази година за първи път беше засята пшеница по програмата. Голямата стратегическа цел на компанията е до 2022 г. 100% от марките бисквити на "Монделийз" в Европа да са произведени с пшеница от устойчиво земеделие и в съответствие с ангажиментите на програмата. Понастоящем програмата покрива 60% от марките бисквити на компанията в Европа.

„Като един от водещите производители на бисквити в света, ние сме си поставили за цел да гарантираме, че пшеницата, която използваме за производството на нашите продукти, е отгледана отговорно и по устойчив начин. Чрез „Хармони“ ние променяме начина, по който се отглежда и събира реколтата от пшеница в Европа. За нас е важно да предложим на консуматорите висококачествени продукти, съставени от суровини, които се отглеждат по правилен начин”, казва Светла Лесова, изпълнителен директор на Монделийз България.

С разширяването на програмата, годишното производство на пшеница, отглеждана в устойчиви условия, се очаква да се увеличи до над 280 000 тона до 2022 г.

"Хармони" - висок стандарт за устойчиво земеделие

“Хармони” е европейската програма на Монделийз Интернешънъл за устойчиво земеделие при отглеждането на пшеница. Създадена  във Франция през 2008 г., програмата е призната за водеща в създаването на източници на пшеница, гарантиращи пълна прозрачност и опазване на местното биоразнообразие.

„Хармони“ задава ясен критерий за отглеждането на пшеница - да е в съответствие с принципите на устойчивото земеделие от местни производители, които са базирани в близост до заводите на Монделийз Интернешънъл за производство на бисквити. Земеделските производители получават специална дотация, като гарантират, че следват добрите земеделски практики, заложени в програмата, като  намаляване на използването на пестициди и торове, опазване на водата и почвата, намаляване на въглеродните емисии.

Принципите на „Хармони“ съдържат и специфични изисквания за повишаване и запазване на биологичното разнообразие. Фермерите на „Хармони“ трябва да отделят 3% от своите полета за засаждането на цветя или живи плетове, които да привличат и хранят пчелите и пеперудите. Екологичните полета осигуряват също и подходяща среда и храна за насекоми, които са ключови в борбата с паразитите. Присъствието на подобни насекоми намалява нуждата от употребата на пестициди в земеделието. Колкото е по-голямо биоразнообразието, толкова е по-силна и по-устойчива околната среда. Всяка година партньори - външни одитори провеждат редица проверки, с които се следи дали земеделските производители спазват изискванията, заложени в хартата на програмата.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ