1,102 млрд. евро ще струва "Балкански поток". Договорът - подписан!

1,102 млрд. евро ще струва Балкански поток. Договорът - подписан!

1,102 млрд. евро ще струва "Балкански поток". Договорът - подписан!

„Булгартрансгаз” подписа днес договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“, по която се очаква да тръгне руски газ през България към Сърбия. Стойността на подписания в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова контракт е 1,102 млрд. евро.

„Консорциум Аркад“ има ангажимент за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Това е така нареченият от българските власти "Балкански поток" - продължението на "Турски поток. Изграждането на инфраструктурата очевидно трябва да стартира в спешен порядък след окончателно постигнатите и подписани споразумения между министъра на транспорта Теменужка Петкова и руският министър на търговията и промишлеността Денис Мантуров.

Край на шпионския скандал с Русия, обяви Теменужка Петкова. От 1 януари тръгва руски газ през България

Проектът, който трябва да бъде завършен общо за 615 дни, е част от концепцията за газоразпределителен център „Балкан“, която предвижда в него да постъпват количества природен газ от различни източници, включително от Руската Федерация, поясняват от "Булгартрансгаз"

Процедурата за избор на изпълнител за изграждането на линейната част от разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница - „Балкански поток“, бе обявена от „Булгартрансгаз“ ЕАД на 21 декември миналата година.

Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км, с диаметър DN 1200 и максимално работно налягане от 7,5 MPa. Заедно с изграждането на преносния газопровод ще бъдат изградени две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на преносния газопровод и ще достигат до българо-сръбската граница.

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области, през които вече е учреден сервитут за изграждането му.

По план в срок до 250 календарни дни ще бъде изграден участък с дължина от около 308 (триста и осем) км от Компресорна станция „Полски Сеновец“, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш до българо – сръбската граница.

В оставащият срок на договора - до 615 календарни дни ще бъде изградена останалата част от трасето на преносния газопровод, която включва 166 км от Компресорна станция „Полски Сеновец“ до землището на с. Златина, община Провадия.

Подписването днес на договора е резултат и от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който преди два дни прекрати дело по обжалване на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. Така окончателно падна и последното препятствие пред строителството на газопровода през страната ни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ