Байдън между чука и наковалнята заради "Северен поток 2"

Байдън между чука и наковалнята заради Северен поток 2

Байдън между чука и наковалнята заради "Северен поток 2"

Президентът на САЩ Джо Байдън се оказа в „деликатна дипломатическа ситуация“ заради нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2“, които може да бъдат въведени през май, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници.

Според изданието администрацията на американския президент, от една страна, иска да попречи на изпълнението на проекта, а от друга -  не желае да разваля отношенията с Германия, която се застъпва за завършването на газопровода.

„Озовахме се между чука и наковалня“, отбелязва един от събеседниците на изданието.

Той споделя още, че Белият дом продължава да проучва компании, които може да са свързани със строителството на Северен поток 2.

По този въпрос Байдън е под натиск и от двете парламентарни партии. Както е известно, републиканският сенатор Тед Круз блокира номинациите на американския президент за поста директор на ЦРУ и заместник държавен секретар, за да принуди Байдън да предприеме по-решителни мерки срещу газопровода.

През изминалата седмица Държавният департамент на САЩ обяви условието за въвеждане на нови санкции срещу "Северен поток 2".

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен изцяло и само с ресурси от руска страна, но приключването на проекта ще ес забави с няколко месеца по-късно от планираното.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ