БЕХ купи дълга на „Топлофикация София”

БЕХ купи дълга на „Топлофикация София”

БЕХ купи дълга на „Топлофикация София”

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ е купил дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз” от 121 млн. лева. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов на днешното заседание на КЕВР, на което беше обсъдена цената на природния газ за ноември.

Павлов обясни, че вчера е бил подписан договор за цесия между обществения доставчик на природен газ и БЕХ. Днес се очаква паричен превод. Откупуването на дълга беше предложената в началото на седмицата спасителна схема от БЕХ и министерството на енергетиката като срещу това енергийният холдинг трябваше да получи дялове собственост в столичната топлофикация. На този етап не е ясно дали БЕХ влиза със собственост в столичното топлофикационно дружество. 

С направената цесия доставките на природен газ за ноември към столичното топлофикационно дружество са гарантирани, допълни Павлов, но изтъкна, че от „Булгаргаз” очакват едно трайно решение, което ще позволи на „Топлофикация София” да заплаща своите доставки. 

По време на заседанието стана ясно, че предлаганата цена от 124,76 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) от следващия месец може да бъде малко по-ниска, защото има леко понижение на стойностите на европейските газови пазари през последните няколко дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ