Белгия обмисля драстично намаление на ДДС-то за ток и газ

Белгия обмисля драстично намаление на ДДС-то за ток и газ

Белгийското правителство предлага ДДС за тока и газа да бъде намален от 21% на 6%, съобщиха местни медии. Очаква се това предложение скоро да бъде разгледано от Федералния парламент. Отчита се, че подобна мярка би струвала на бюджета 770 милиона евро годишно, предава БТА. 

От миналата есен в страната бяха предприети мерки за защита на най-уязвимите граждани от високите цени на енергоносителите. Помощ получиха около един милион домакинства, които плащат по понижени цени и получават по 80 евро на месец обезщетение за покриване на сметките. 

Белгия прилага различен ДДС за отделните стоки и услуги, като 21 на сто е най-високият размер на данъка. Засега енергоносителите се облагат на най-високата данъчна ставка, но властите са в готовност да ограничат размера на налаганите акцизи, за да подкрепят допълнително домакинствата.

Медиите отчитат, че до преди няколко месеца правителството не е било склонно да намали данъка за енергоносителите. Допълва се също, че обсъжданото днес предложение за 6 на сто ДДС е идея на крайната левица и е само една от възможностите пред управляващите, за да смекчат отражението от растящите цени на енергията.