Белгия ще прави морски остров за вятърна енергия

Белгия ще прави морски остров за вятърна енергия

Белгия ще прави морски остров за вятърна енергия

Белгия обяви намерението си да построи остров с площ около 5,5 хектара в своите териториални води в Северно море до 2026 г., което трябва да утрои производството на вятърна енергия и да позволи на страната да се откаже от използването на ядрени електроцентрали. Планът беше обявен в петък на пресконференция в Брюксел от белгийския енергиен министър от Партията на зелените Тине Вандерстратен, предава ТАСС.

"Създаването на остров за вятърни турбини до 2026 г. ще позволи да се утрои производството на вятърна енергия в Белгия и да я достави на всяко белгийско семейство", каза министърът.

Според проекта, представен от белгийското правителство, островът трябва да бъде построен на шелфа на Северно море на около 40 км от брега. В допълнение към вятърните турбини, в него ще се помещават слънчеви панели, както и капацитети за съхранение на енергия, системи за управление на вятърни мрежи и трансформатори за предаване на енергия към континента. Предполага се, че островът ще стане център на голям парк от вятърни турбини, който ще бъде поставен в морето на няколко километра около него.

Общият капацитет на този парк от вятърни турбини при стартирането на проекта трябва да бъде около 2,3 гигавата, което е приблизително равно на мощността на една от двете атомни електроцентрали, работещи в Белгия. 

Бюджетът на този проект е около 500 млн. евро. Белгия възнамерява да получи по-голямата част от тези пари от фондовете на ЕС, тъй като този екологичен проект ще бъде включен в белгийския сегмент на програмата на ЕС от следващо поколение, насочена към възстановяване на икономиките на страните от ЕС след пандемията и финансиране на зелените проекти в европейските страни.

Белгия има план за постепенно премахване на ядрената енергия до 2025 г., която сега доставя до половината от енергийното потребление на кралството. Брюксел възнамерява да замени две от своите атомни електроцентрали с алтернативна енергия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ