Брюксел се готви за „удар“ срещу Газпром

Брюксел се готви за „удар“ срещу Газпром

Ръководството на Европейската комисия и Международната енергийна агенция (МАЕ) нямат намерение да облекчат натиска върху руската енергийна компания Газпром и подготвят координирана атака, която да я принуди да промени поведението си на пазар, пише американското издание Politico.

Както отбелязват авторите на статията, отношенията между Газпром и официален Брюксел остават крайно напрегнати. Руската компания настоява, че изпълнява изцяло своите договорни задължения, но Европейската комисия и МАЕ смятат, че тя е в основата на създаването на изкуствен недостиг на гориво в Европа. Освен това според Брюксел Москва изкуствено завишава търсенето на газ.

По тази причина, европейските власти подготвят ответен удар срещу Газпром в няколко посоки едновременно: от една страна, да предявят спрямо руския газов гигант официални обвинения в монопол и манипулиране на цените на газа, а от друга страна, да блокират пускането на Северен поток — 2".

По-рано Тим Кьолер, директор на германската асоциация на газовата индустрия Zukunft Gas, заяви, че пускането на газопровода „Северен поток 2“ ще се състои през 2022 г., след което цените на европейския газов пазар ще се стабилизират. Според него "Газпром" няма да бъде заинтересован от установяването на твърде висока цена на горивото, тъй като това може да доведе до намаляване на потреблението на газ.

Междувременно "Газпром" излезе  с изявление днес, в което оповести, че Европа е изтеглила от подземните си хранилища 62,6% от газа, запълнен през лятото.

"По данни на Gas Infrastructure Europe, към 15 януари обемът на активния газ в европейските подземни хранилища е с 25% (15,6 млрд. куб. м) по-малко от миналогодишния. Вече са изтеглени 62,6% от количествата газ, нагнетени през летния период", заяви компанията в официалния си канал в Telegram.

Уточнява се, че обемът на активния газ в европейските хранилища към 15 януари е бил 46,9 млрд. куб. м, което е с 1,091 млрд. куб. м под историческите минимални стойности към тази дата.

"Газпром" също така заяви, че не е резервирал никакъв капацитет за изпомпване на газ за Европа през газопровода "Ямал-Европа" за месец февруари, подчертавайки рязкото намаляване на руския износ за региона през тази година.

 

Руският газов гигант посочва, че досега през януари тръбопроводният износ на руски газ е спаднал с 41% спрямо миналата година, подчертавайки въздействието на реверсивното подаване на природен газ през "газопровода Ямал-Европа" в посока от Германия към Полша, който обикновено пренася руски газ на запад.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ