"Булгаргаз" на загуба от 14 503 хил. лева за първите 6 месеца

Булгаргаз на загуба от 14 503 хил. лева за първите 6 месеца

"Булгаргаз" на загуба от 14 503 хил. лева за първите 6 месеца

Загуба в размер на 14 503 хил. лева след облагане с данъци отчете за първото полугодие на годината "Булгаргаз" ЕАД. Дружеството има забавени вземания за консумиран, но неплатен природен газ на стойност 104 756 хил. лв. Трите най-големи длъжника са "Топлофикация София" със задължения от 52 118 хил. лв., "Топлофикация Плевен" - 17 430 хил. лв. и "Лукойл Нефтохим Бургас" - 10 300 хил. лв.

За сравнение, за същия период през миналата година  дружеството е било на печалба от 35 424 хил. лева. Това става ясно от междинния финансов отчет на държавната компания, публикуван днес.

От дружеството отбелязват, че са поставени в неравностойно положение спрямо останалите търговци на природен газ, тъй като обществен доставчик, дейността на компанията се регулира от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Към 30 юни 2017г. "Булгаргаз" разполага с наличност от 128 млн. куб. м газ в ПГХ "Чирен". докато през същия този период на миналата година количествата газ са били 114 млн. куб. м.

Основните фактори, според авторите на отчета, носещи риск в дейността на дружеството са: решенията на КЕВР при утвърждаване на пределните цени на природния газ за вътрешния пазар, търговските и други вземания и задължения, както и валутен риск, свързан с промяна в обменните курсове на чуждестранни валути. След това идват валутният, кредитният и ликвидният риск.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ