Токът поскъпва, парното и природният газ продължават да поевтиняват

Токът поскъпва, парното и природният газ продължават да поевтиняват

Токът поскъпва, парното и природният газ продължават да поевтиняват

Токът поскъпва, а парното и природният газ поевтиняват, обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Електроенергията за битовите клиенти ще се повиши средно с 2,79%. При парното намалението средно за страната е 12,69%. Природният газ става 19,10 лева за мегават час, каквото беше и последното предложение на "Булгаргаз", депозирано в КЕВР на 10 юни. Намалението е с 6,05%, обясни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Според представените днес от КЕВР окончателни разчети средното изменение на цената на електрическата енергия за периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. нараства с 2,79 %, като за ЧЕЗ изменението е с 2,72 %, за EVN – 4,12 % и за ЕнергоПро с 1,05 %. По думите на шефа на регулатора, изменението в цената на електрическата енергия за следващия ценови период от днес до 30 юни догодина е по-малко от годишната инфлация за 2019 година. 

Очаква се през новия отоплителен сезон българските граждани да плащат по-малко за топлоенергия. „Намалението на цената на топлинната енергия средно за страната е 12,69%.", посочи Иванов и отбеляза, че трябва да се има предвид като намаление и връщането на надвзетите суми със задна дата по предоговорените по-ниски цени от август миналата година между "Газпром" и  "Булгаргаз". Връщането към крайни клиенти става през фактурите за изравнителните сметки и е вече е направено.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ