Цената на газа в Европа надхвърли историческия максимум от $2000 за 1000 куб. м

Цената на газа в Европа надхвърли историческия максимум от $2000 за 1000 куб. м

Цената на газа в Европа надхвърли историческия максимум от $2000 за 1000 куб. м

За първи път в историята цената на газа в Европа в хода на търговията надхвърли 2000 долара за хиляда кубически метра. Това показват данните от търговията на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), предава ТАСС.

Цената на януарските фючърси на хъба TTF в Холандия се повиши до $2004 за хиляда кубически метра или 171,52 € за MWh (въз основа на текущия обменен курс EUR/USD, цените на ICE са представени в евро за MWh).

Поведението на "Газпром" от началото на тази седмица е в основата на нервната реакция на борсовото търгуване със синьо гориво. Ден по-рано "Газпром" отново не резервира мощности за транзит на природен газ през Полша по газопровода "Ямал-Европа" за 21 декември. В резултат на това физическият поток на газ през тръбопровода за Германия спря тази сутрин.

"Газпром" също не резервира допълнителен капацитет за транзит на природен газ през Украйна през януари и поръча 21,6% от предложения капацитет за изпомпване през Полша през газопровода "Ямал-Европа" на търг в понеделник.

Руският газов холдинг започна да намалява обема на резервациите за транзит на газ през газопровода "Ямал-Европа" от петък - на търга "Ден напред" "Газпром" също не резервира мощности по това време, но при търговията в рамките на деня поръча обем на изпомпване от 26,8 милиона куб. м срещу 31,4 млн. куб. м през предходните дни. След това помпената мощност постепенно намаля до 5,2 милиона куб. м в събота, 4,2 милиона куб. м в неделя и 3,8 млн. куб. м в понеделник. Най-вероятно, причината за поредното рязко отдръпване на руския монополист от нормалния ритъм на доставки е обявеното в края на миналата седмица решение на Германия, че ще отложи разрешението за пуска на "Северен поток-2" поне до средата на 2022 г.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ