Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам

Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 процента и достигна до 31,57 долара за барел тази сутрин, съобщи ТАСС.

Априлските фючърси на западнотексаския сорт петрол поевтиняха с 49,6 процента и достигнаха до цена от 27,59 долара за барел.

"Голдман сакс" понижи прогнозните цени на сорта Брент за второто и третото тримесечие на тази година до 30 долара за барел, като за причина изтъкна ценовата война между Русия и Саудитска Арабия и значителното намаление на търсенето в резултат на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия планира да увеличи производството на суров петрол до над 10 милиона барела на ден през април, след като настоящото споразумение за доставките между ОПЕК и Русия (известно като ОПЕК+) изтече в края на март, са казали пред Ройтерс два източника в неделя.

От консултантската компания Юрейша Груп (Eurasia Group) са прогнозирали, че настоящата ценова петролна война между Саудитска Арабия и Русия вероятно ще бъде ограничена и тактическа. Според анализа на компанията най-вероятният резултат от кризата ще бъде болезнен процес, който ще трае няколко седмици или месеца, докато цените спаднат достатъчно, за да бъде постигнат някакъв компромис за подновени ограничения на производството от ОПЕК+.

Саудитска Арабия започна войната, като намали официалните продажни цени за април за всички сортове суров петрол до всички дестинации между 6 и 8 долара за барел. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ