Цените на петрола се насочват към шести пореден седмичен ръст

Цените на петрола се насочват към шести пореден седмичен ръст

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък и са на път да регистрират шести пореден седмичен ръст на фона на опасенията за ограничени доставки заради геополитическото напрежение и политиката за лимитирано увеличение на добива на някои водещи производители, предаде Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,43 долара, или 0,48%, до 89,77 долара за барел, след като в четвъртък стойността му се понижи с 0,62 долара. Цената на американският лек суров петрол WTI се повиши с 0,52 долара, или 0,60%, до 87,13 долара за барел, следвайки спад от 0,74 долара предходната сесия.

И двата сорта вървят към шести пореден седмичен ръст – най-дългата положителна седмична серия от месец октомври насам. Тази година цените са напреднали с около 15% на фона на геополитическото напрежение между Русия и НАТО, както и атаките на йеменските бунтовници хути срещу Обединените арабски емирства.

„След като Брентът премина прага от 90 долара за барел започнахме да виждаме някои продажби, но след спада на цените инвеститорите отново започват купуват заради опасенията от проблеми с доставките поради геополитическото напрежение“, коментира Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

„Пазарът очаква предлагането да остане ограничено, тъй като се смята, че ОПЕК+ ще запази съществуващата политика на постепенно увеличаване на производството“, каза той.

Фокусът на пазара е върху срещата на 2 февруари на групата ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производители. ОПЕК+ вероятно ще се придържа към планираното увеличение на добави за март, споделят запознати източници.

„ОПЕК се бори за повишаване на производството в съответствие с договореното увеличение на квотите... На практика свободният капацитет е на ниво, което може да не е достатъчно, за да покрие каквито и да било геополитически смущения“, казаха анализатори от ANZ Research.

„Виждаме, че пазарът остава в дефицит през първото тримесечие на 2022 г. С ограниченията в предлагането, които вероятно ще бъдат характерни за петролния пазар за известно време, виждаме пазарните цени в значителна рискова премия“, добавят те, като посочват, че са повишили прогнозата си за краткосрочната цена на петрола до 95 долара за барел.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки