Цените на петрола вървят към първи седмичен спад от август

Цените на петрола вървят към първи седмичен спад от август

Цените на петрола вървят към първи седмичен спад от август

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, но запазиха траекторията си към първи седмичен спад от авуст, след като запасите на САЩ нараснаха повече от очакваното, а Иран обяви, че е готов да се върне на масата за преговори със западните сили, предаде Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,27 долара, или 0,32%, до 84,59 долара барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,12 долара, или 0,14%, до 82,93 долара за барел.

„Ралито на цените вероятно е достигнало  своя пук. Макар че нивата остават завишени, те вероятно ще се понижат в краткосрочен план“, коментираха анализатори от Fitch Solutions.

И двата бенчмарка са на път да регистрират седмичен спад от около 1% - първият от 10 седмици за WTI и 8 седмици за Брент.

До тези резултати се стигна, след като Администрацията за енергийна информация съобщи по-рано тази седмица, че запасите от петрол на САЩ са нараснали значително повече от очакваното през седмицата до 22 октомври.

Вниманието на пазара е насочено върху следващата среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като ОПЕК+, на 4 ноември. Анализаторите очакват блокът да се придържа към плана си за увеличаване на добива с по 400 хил. барела на ден през всеки месец до април 2022 г.

„Саудитска Арабия предупреди, че на фона на неясната картина на търсенето може да има огромен ръст на световните петролни запаси през 2022 г.“, отбелязват анализатори на JPMorgan.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ