Цените на петрола вървят към трето седмично повишение

Цените на петрола вървят към трето седмично повишение

Цените на петрола вървят към трето седмично повишение

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, но са на път да регистрират трети пореден седмичен ръст на фона на очакванията за възстановяване на търсенето на гориво в Европа, Китай и САЩ, където нарастващите нива на ваксинация водят до облекчаване на противоепидемичните мерки, пише Ройтерс.

Към 8:30 часа българско време цената на сорта брент се понижи с 0,31 долара, или 0,43%, до 72,21 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,29 долара, или 0,41%, до 70,00 долара за барел. За седмицата брентът е на път да поскъпне с 0,5%, а американският суров петрол – с 0,6%.

„Ако вземете тази седмица, със сигурност имахме примери за повишаване на цените на фона на надеждите за търсенето, но резултатите бяха смесени“, коментира Вивек Дар от Commonwealth Bank.

В сряда Енергийната информационна администрация съобщи, че запасите от бензин на САЩ са нараснали със 7 млн. барела в седмицата до 4 юни, а тези на дестилатите, които включват горивата за отопление и дизела, са се увеличили с 4,4 млн. барела – много повече от очакваното от анализаторите.

Данните за завръщане на трафика по пътищата в Северна Америка и Европа обаче са окуражителни, отбелязват от ANZ Research.

„Дори пазарът за самолетно гориво показва данните за подобряване, като броят на пътуванията по въздух в Европа е нараснал със 17% през последните две седмици, сочат данни на  Евроконтрол“, коментират  анализаторите на ANZ.

Междувременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) потвърди прогнозата си, че търсенето на петрол през 2021 г. ще нарасне с 5,95 млн. барела на ден, което е повишение с 6,6% в сравнение с предходната година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ