ЕСО с предложения за намаляване на цената на тока за бизнеса

ЕСО с предложения за намаляване на цената на тока за бизнеса

Енергийният системен оператор ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложенията си за намаляване цената на тока на свободния енергиен пазар. Очаква се това да понижи с над 30% цената на недостиг на балансиращия пазар, предаде БНТ.

Разходите за ток на бизнеса се формират не само с електричеството, което индустрията купува от свободния пазар, но и с разходите, които се правят за балансиране на електроенергийната система. Именно в тази посока е идеята за промяна на правилата за търговия с електричество, които се подкрепят от Енергийния системен оператор. Те предвиждат вместо често да се правят балансиращи групи с координатори, в които да участват производителите на ток и консуматорите, това да става с директни договори към ЕСО. За целта са направени съответните изчисления и симулации.

"Ние извършихме няколко симулации за предходни месеци, за месеците август и септември, и при отпадане на обединенията между координаторите на балансиращите групи това ще повлияе положително на цената за недостиг на електрическата енергия, като пределната цена през месец август е била 318 лв., ако бяха отпаднали тогава обединенията, цената за недостиг щеше да е 228 лв. За септември пределната цена е 344 лв., в случай, че бяха отпаднали тогава обединенията, цената щеше да бъде 231 лв. към всички крайни потребители", коментира изпълнителният директор на Енергийния системен оператор Ангелин Цачев.

В следващите дни ЕСО ще внесе своето становище в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, на 26 октомври КЕВР прие правилата за компенсация на бизнеса за цените на тока. Променя се методиката, по която се определя цената на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция. Промяната ще позволи сметките за ток на над 250 000 фирми у нас да бъдат намалени с от 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката е временна, за около 3 месеца, считано от 1 ноември т.г. като през това време фирмите, които купуват най-скъпия ток, трябва да си изберат доставчик и да сключат договор, за да излязат от сегмента със снабдяване от ДПИ, който е значително по-скъп. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ