Китай измества Япония като водещ вносител на втечнен природен газ в света

Китай измества Япония като водещ вносител на втечнен природен газ в света

Китай измества Япония като водещ вносител на втечнен природен газ в света

Пазарите на природен газ започнаха годината със силно възстановяване. В последния си тримесечен доклад Международната енергийна агенция (IEA) посочва, че глобалното потребление на това гориво ще се увеличи с 3,6% тази година и средно с 1,7% през следващите три години, така че през 2024 г. Агенцията прогнозира, че светът ще усвои около 4,3 млрд. м3 газ. Това е със 7% повече спрямо 2019 г., преди да избухне здравната криза, пише eleconomista.es

Увеличаването на потреблението на газ тази година е резултат от възстановяването на икономическата активност след въздействието на пандемията. Към това обстоятелство ще се добави през следващото тригодишно време заместването с газ на други по-замърсяващи горива, като въглища и нефт, в сектори като производство на електроенергия, промишленост и транспорт. 

Почти половината от увеличението на търсенето на газ до 2024 г. (47%) се очаква да дойде от Азиатско-тихоокеанския регион, начело с Китай. Всъщност само страната ще представлява 30% от общото увеличение, което се дължи на индустриалния и газовия сектор. 

Между януари и май тази година потреблението на газ в Китай регистрира годишно увеличение от 17%. Използването на газ в сектора за производство на електроенергия нарасна още повече през май, тъй като горещото време в началото на лятото в Южен Китай предизвика увеличение на търсенето на електроенергия в момент, когато наличността на ядрена, водна и въглищна енергия беше ограничена. Само през май Китай внася повече от 7 милиона тона втечнен природен газ (LNG), 25% повече от обема, внесен през май на предходната година. 

Според консултантската компания Drewry китайският внос на втечнен природен газ е достигнал рекордни нива досега, измествайки Япония като водещ вносител на втечнен природен газ в света. Въпреки че потреблението на газ в японската страна се е увеличило с 9% на годишна база през първите четири месеца на годината, се очаква да намалее с 2% през 2021 г., тъй като ядрената енергия се рестартира и нарастващото производство на слънчева енергия ограничава изгарянето на газ в електроенергията сектор за производство през останалата част от годината. 

От края на миналата година и началото на 2021 г. Югоизточна Азия претърпя екстремна студена вълна, която изчерпа запасите от газ и предизвика търсенето му, поради което някои страни като Китай започнаха да натрупват запаси от това гориво от този момент, за да избегнат недостига на газ, претърпян през тази зима. Поради това страната, ръководена от Си Цзинпин, достигна рекордна цифра при вноса на втечнен природен газ през януари, когато регистрираните ниски температури доведоха до високо търсене на електроенергия и отопление. 

Китай очаква ръстът в търсенето на природен газ в страната да се ускори тази година с 10% повече в сравнение с 2020 г., тъй като икономиката се възстановява и потреблението на гориво се дължи на прехода на страната към енергийни източници с ниски въглеродни емисии. 

Неотдавнашното обещание на Китай да постигне нулеви емисии до 2060 г. ще насърчи използването на газ (както като резервно средство за възобновяеми източници, така и като заместител на въглищата) поне в средносрочен план. Една от първите стъпки за постигане на тази цел е стартирането на въглероден пазар за енергийния сектор с 2225 регистрирани централи, чиито годишни емисии надхвърлят 26 000 тона CO2e. Китайският пазар на въглерод се различава от този в ЕС по това, че няма ограничение на емисиите, а по-скоро механизъм за разпределение въз основа на тарифи, който ще варира в зависимост от нивата на производство на фабриките. 

Индия, от своя страна, също ще играе важна роля на пазара на газ. Въпреки че краткосрочните перспективи бяха помрачени от увеличаването на инфекциите с Covid-19 главно през април и май, перспективите за растеж на търсенето на газ в средносрочен план за четвъртия по големина вносител на втечнен природен газ в света са солидни. Това е благодарение на увеличаване на търсенето на газ от нейната индустрия, което постепенно ще се разшири до други сектори - жилищни, търговски и транспортни, тъй като страната разгръща своите градски газоразпределителни мрежи. Експертите смятат, че потреблението на газ в Индия може да нарасне между 6% и 8% през 2021 г., ако страната успее да излезе от пандемията. 

В случая с Корея търсенето на газ през 2021 г. се очаква да се увеличи с 5% на годишна база. Въпреки това, от 2022 г. се очаква увеличаването на търсенето на газ да се забави в резултат на по-ниското търсене на газ в електроенергийния сектор след включването на нови ядрени мощности (5,6 GW) и въглища (7,3 GW). 

По отношение на развиващите се пазари в Южна и Югоизточна Азия, производството на електроенергия ще продължи да бъде основният двигател на търсенето на газ, подкрепено от нарастващото търсене на електроенергия и развитието на нови мощности за производство на газ.

Увеличаването на търсенето е накарало цената на газа да се повиши до нива, невиждани досега, както на азиатските пазари, така и в Европа. Последният бюлетин за пазарните цени, изготвен от GasIndustrial, показва, че за две седмици от 12 до 25 юни цената на газа е скочила, като средните спот цени на европейските хъбове се повишиха с 11,8% до 29,02 евро/MWh. Максималните дневни цени в холандския TTF - референтен индекс в Европа - достигнаха до 32 евро/MWh, докато минималните дневни цени се появиха в италианската MGP, като регистрираха минимум 26,44 евро/MWh. 

С напредването на лятото цените на газа продължават да растат. Фючърсите на газ в TTF продължават да записват най-високите си стойности за всички времена, като стойностите достигнаха 38 евро/MWh през първата седмица на юли. Поведението на цените на газа през следващите две седмици обаче започна да показва низходяща тенденция, което може да показва, че максимумите вече са достигнати, пише още изданието. 

Увеличението на цените на газа, заедно с увеличение от над 150% на цените на правата за емисии на CO2, чийто исторически максимум от 57,77 €/тон, достигнат на 5 юли, причиняват значително повишаване на цените на европейските пазари на електроенергия. 

Високите цени на природния газ и CO2, към които трябва да добавим и високите цени на електроенергията, които достигнаха 99,80 евро/MWh, ще представляват значителна бариера пред икономическото възстановяване на Европа, поради по-голямата зависимост от руския газ и възход на азиатската конкуренция за този въглеводород. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават